Wetenschappers morren over aanvraag corona-onderzoekssubsidie NWO

09 apr 2020

Een pop-up subsidieprogramma voor corona-onderzoek van NWO was zo populair, dat de wetenschapsfinancierder al na een paar dagen de inschrijving stopte. Wetenschappers zijn not amused.

Wetenschappers klagen over de extreem korte periode waarin ze een subsidieaanvraag konden doen bij een speciaal programma van NWO voor corona-onderzoek, dat afgelopen week open stond. Binnen een week horen aanvragers al of ze geld toegekend krijgen, normaal gesproken duurt dat máánden.

Het pop-up subsidieprogramma (‘Corona: fast track data’) bleek razend populair. Binnen een paar dagen na openstelling, afgelopen vrijdag, had NWO al veel meer aanmeldingen binnen dan de dertig projecten die ze denkt te kunnen honoreren op basis van het beschikbare budget van 1,5 miljoen euro. De respons was daarmee ook veel hoger dan verwacht, aldus de subsidie-organisatie.

Meer calls

Donderdag sloot NWO dan ook abrupt de mogelijkheid tot inschrijving, die aanvankelijk open stond tot 1 september. Het gevolg: klagende wetenschappers, zoals de Utrechtse hoogleraar Belle Derks, voorzitter van de Jonge Akademie van de KNAW.

Niet getreurd, schrijft NWO-voorzitter Stan Gielen in een reactie: ‘Er komen op korte termijn nog meer calls, met een totaal budget van 27 miljoen.’ Onderzoekers die nu misgrepen, kunnen zeer binnenkort hun voorstel alsnog indienen, binnen een ander, nieuw subsiedieprogramma: ‘Covid-19, second wave’.

Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde onlangs aan in totaal 42 miljoen euro beschikbaar te stellen voor corona-gerelateerd onderzoek – van virologie tot gedragsonderzoek naar de anderhalvemeter-samenleving. 27 miljoen daarvan is nu al beschikbaar via NWO. Een deel van het budget komt van de centrale overheid, een ander deel moet NWO uit eigen zak bekostigen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!