Online Batavierenrace trekt honderden lopers, zelfs in Chili

04 mei 2020

Honderden hardlopers deden dit weekend mee aan de online Batavierenrace. De organisatie had niet durven dromen dat de alternatieve opzet alsnog op zoveel enthousiasme kon rekenen. Tot in Chili en de Verenigde Staten aan toe.

Dat de Batavierenrace dit jaar bijzonder zou worden, stond van tevoren al vast. In plaats van de normale route van Nijmegen naar Enschede liep elke deelnemer nu ‘vanaf de eigen voordeur’. Per team moesten de individuele afstanden bij elkaar opgeteld op 125 kilometer uitkomen.

Pas op het laatste moment bleek dat het enthousiasme voor deze aangepaste Batavierenrace groot was. ‘De dag voor de sluiting van de inschrijving stond de teller op ongeveer vijftig deelnemende teams’, zegt bestuurslid Marko Groffen. ‘Maar op het laatste moment kwamen er nog honderd aanmeldingen binnen. In totaal liepen 167 teams mee, een fantastisch aantal.’

Marathons

De aangepaste regels boden meer flexibiliteit voor lopers dan normaal. Groffen: ‘We hebben dit jaar bijvoorbeeld geen minimum gesteld aan het aantal deelnemers of etappes. Daar heeft een Belgisch team van de KU Leuven op ingespeeld door de hele afstand met slechts twee mensen te lopen, meer dan 60 kilometer per persoon! Ook andere lopers hebben halve en hele marathons  afgelegd.’

Door het online gebeuren was er ook vanuit het buitenland animo voor de grootste estafetteloop ter wereld. Onder andere in Duitsland en Engeland deden teams mee aan de Batavierenrace. ‘We hebben zelfs etappetijden ontvangen van mensen in de Verenigde Staten en Chili’, zegt Groffen.

Uitslag

Het bestuur zat tijdens de wedstrijddagen op 1 en 2 mei niet stil. ‘We kregen al snel de eerste uitslagen binnen, waardoor we om de paar uur een nieuwe tussenstand konden geven, om zo toch een beetje de wedstrijdspanning op te voeren’, aldus  Groffen.

Dinsdagmiddag maakt de organisatie in een livestream de winnaar bekend. Er is dit jaar geen universiteitscompetitie, alleen een algemene ranking.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!