Ook internationale medewerkers en studenten krijgen een vaccinatie in Nederland

29 jan 2021

Voor internationale studenten en medewerkers is de nieuwsstroom over de coronamaatregelen en vaccinaties soms moeilijk te volgen. Daarom zet Vox wat informatie op een rijtje. 'Iedereen die in Nederland woont en bij de gemeente staat ingeschreven, komt in aanmerking voor vaccinatie.'

Sinds het begin van dit jaar worden Nederlandse burgers gevaccineerd tegen corona. De overheid heeft de bevolking in verschillende groepen ingedeeld en is begonnen met de vaccinatie van mensen die in de zorg werken. Daarna zijn ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en bewoners van een zorginstelling aan de beurt.

Voor veel mensen is het op dit moment nog onduidelijk wanneer de oproep voor de prik komt. Dat geldt zeker ook voor internationale studenten en medewerkers. ‘De meeste informatie over corona is in het Nederlands’, zegt Vicky Luna Velez. Ze is onderzoeker bij het Radboudumc en woont al tien jaar in Nederland – oorspronkelijk komt ze uit Peru.

Werken in het medisch centrum heeft tot nog toe zijn voordelen gehad. ‘Als ik een coronatest nodig heb, kan ik gewoon naar het ziekenhuis’, zegt ze. ‘Maar ik weet niet of dat betekent dat we eerder worden ingeënt, ik ben natuurlijk geen verpleegster en ook geen dokter.’

Moeilijk te zeggen

Velez gaat ervan uit dat er een verschil is tussen internationale studenten en medewerkers en Nederlanders wat betreft de vaccinatie. ‘Maar dat is moeilijk te zeggen, aangezien niemand hier al iets over heeft gehoord.’

Velez spreekt een mondje Nederlands en als ze iets niet begrijpt, kan ze aan haar collega’s of echtgenoot vragen te vertalen. Maar zelfs als je Nederlands spreekt, is het niet altijd gemakkelijk om informatie te vinden over vaccinaties en andere corona-gerelateerde informatie. Na een paar telefoontjes weet Vox alvast de antwoorden op de onderstaande vier vragen.

Worden internationale studenten en medewerkers in Nederland ingeënt?

Ja. In de Uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie staat duidelijk vermeld dat iedereen die in Nederland woont en bij de gemeente staat ingeschreven, voor vaccinatie in aanmerking komt. Zelfs mensen die hier niet wonen maar langer dan een maand verblijven, kunnen zich via het Nederlandse programma laten vaccineren.

Wanneer worden mensen gevaccineerd?

Mensen die in een zorginstelling wonen staan momenteel als volgende op de lijst om gevaccineerd te worden. Als alles volgens plan verloopt, zijn daarna mensen tussen de achttien en de zestig jaar oud met gezondheidsproblemen aan de beurt. Volgens de huidige planning eind maart of begin april. Mensen zonder dwingende medische redenen worden als laatste ingeënt, op zijn vroegst eind april.

Waar ga je heen om je laten vaccineren?

Wie aan de beurt is om zich te laten vaccineren, ontvangt via de post een uitnodigingsbrief. In deze brief, die waarschijnlijk in het Nederlands is opgesteld, staat waar en wanneer je je kan laten vaccineren.

Hoe gaat de vaccinatie in Nederland, in vergelijking met andere Europese landen?

In de Europese Unie hebben de meeste landen op dit moment een groter percentage van de bevolking ingeënt dan Nederland. Op dit moment is Bulgarije het enige land dat een kleiner percentage inwoners heeft gevaccineerd, met 0,4 procent. Het Nederlandse percentage ligt rond de 1 procent. De snelste landen zijn Malta (4,8 procent), Denemarken (3,7 procent) en Ierland (2,9 procent), aldus de NOS.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!