Ook Nijmeegse studenten onwel tijdens skireis in Risoul: ‘Naar dit dorp gaan we nooit meer terug’

26 mrt 2022

Verschillende Nijmeegse studenten zijn tijdens een skivakantie in het Franse Risoul onwel geworden. Eerder brak een Utrechtse vereniging een reis in de sneeuw af omdat veel mensen ter plekke ziek werden. Twee studenten uit Nijmegen moesten met een ambulance worden afgevoerd en een derde ligt nog steeds in het ziekenhuis.

Het Franse skioord Risoul en de plaatselijke bar La Grotte du Yeti zijn deze dagen volop in het nieuws. Utrechtse studenten braken hun vakantie af nadat negen leden van een studentenvereniging onwel werden, vermoedelijk door drugsvergiftiging. Op sociale media worden verhalen gedeeld over een gespannen sfeer in de kroeg en drugs die in drankjes worden gedaan.

Ook Nijmeegse studenten blijken slechte ervaringen te hebben met Risoul. Drie verenigingen waren er onlangs op skivakantie. Bij elke vereniging werd ten minste één lid onwel: gedupeerden moesten overgeven en stonden gammel op hun benen. Twee studenten kregen daarvoor medische hulp en moesten in een ambulance afgevoerd worden, één student ligt drie weken later nog steeds in een Nederlands ziekenhuis.

‘Van tevoren hoorden we wel wat roddels over Risoul’

Maar ook de stad zelf liet te wensen over. Het leek wel een spookdorp, zegt een Nijmeegse studente die anoniem wil blijven. Zo was het drinkwater vervuild, waardoor tientallen leden ziek werden – Franse media schreven hier al eerder over. Overal in het dorp stonden borden met ‘Stop GHB’, en bewakers in de kroeg vertoonden vreemd en grensoverschrijdend gedrag.

Waarschuwing

Studentenvereniging Ovum Novum was twee weken geleden met honderd studenten in het oord. De vereniging is geschrokken van het feit dat een van de leden ter plekke onwel werd, aldus praeses Stijn van den Boom. ‘Van tevoren hoorden we wel wat roddels over Risoul’, vertelt hij. ‘Eén lid was er een paar dagen voor ons geweest en had daar verhalen over onwelwordingen gehoord. Hij waarschuwde ons op te letten.’

Voor Ovum Novum was echter niet duidelijk dat het om een structureel probleem ging. ‘Je denkt: in een kroeg kan zoiets wel eens gebeuren. Nu pas begrijpen we dat het daar al heel lang zo gaat’, zegt de praeses. ‘Met de kennis van nu waren we waarschijnlijk nooit gegaan.’

Voor de zekerheid stuurde de reiscommissie vóór de trip een waarschuwing naar alle deelnemers dat ze goed op hun drankjes moesten letten. Dat leek te werken. De sfeer in de kroeg was goed en de vakantie leuk.

Onwel

Totdat één studente alsnog onwel werd. Volgens de praeses kan niemand bevestigen dat er iets in haar drankje is gedaan. Een andere studente gooide haar glas die avond leeg omdat ze vermoedde dat er iets niet klopte.

‘We zagen ’s avonds ook vaak een ambulance voor de kroeg staan’

Van den Boom vertelt dat het zieke verenigingslid geen medische hulp nodig had. Ze ging op bed liggen en werd door haar medereizigers goed in de gaten gehouden. Het liep met een sisser af. Omdat er geen arts aan te pas kwam, is nooit vastgesteld dat het om een drugsvergiftiging ging.

De dagen daarna hoorden de Nijmeegse skiërs echter de gekste verhalen. Van den Boom: ‘We spraken wat andere verenigingen en het bleek dat in elke groep wel iemand onwel was geworden. We zagen ’s avonds ook vaak een ambulance voor de kroeg staan. Toen wisten we: dit is niet goed.’

Ambulance

Ook de Medische Faculteitsvereniging (MFVN) was onlangs in Risoul en ondervond problemen. De vereniging wist vooraf niks van de verhalen die nu rondgaan, vertelt een bestuurslid (naam is bij de redactie bekend). De eerste dag was er niks aan de hand.

‘Maar daarna ging het mis’, zegt het bestuurslid. ‘Eén studente werd ’s avonds ziek. Ze moest ontzettend overgeven en had stemmingswisselingen: het ene moment leek het of ze heel veel pijn had, het andere moment was ze bijna van de wereld. Het was vreselijk om te zien.’

Risoul. Foto: Marek Kedzierski / Flickr

De medische studenten controleerden haar eerst zelf en dachten dat het de goede kant opging, maar toen de situatie verslechterde belden ze een ziekenwagen. Het duurde lang voordat er hulp kwam en het ambulancepersoneel reageerde laks op de situatie, vertelt het bestuurslid. De trip van het café naar het ziekenhuis duurde lang, ongeveer een uur. Na de behandeling kon de studente niet terug naar het hotel, want er reden geen taxi’s meer. Pas ’s ochtends werd ze met de rest herenigd. Ze hield geen klachten aan het voorval over.

‘Overal in het dorp hingen borden met ‘Stop GHB’, wat zorgde voor een rare sfeer’

Net als bij Ovum Novum hoorden de medische studenten in de dagen daarna van andere verenigingen veel soortgelijke verhalen. Omdat de MFVN nog maar één dag in het oord zou verblijven, braken de leden de vakantie niet af. Wel letten ze extra goed op. Ze kwamen met de schrik vrij.

Vervuild drinkwater

Een laatste Nijmeegse studievereniging die vanwege de gevoeligheid van de situatie anoniem wenst te blijven, heeft naar eigen zeggen een verschrikkelijke vakantie beleefd. De vereniging is drie weken geleden zwaar getroffen in het dorp: de helft van de groep werd ziek, in het stadje hing een nare sfeer en één studente werd onwel.

De leden van de vereniging herkennen zich in de ervaringen van Ovum Novum en de MFVN, maar werden nog veel zwaarder getroffen. Het begon met het drinkwater, vertelt een studente. ‘De eerste dag werden we door een Nederlands meisje in de supermarkt gewaarschuwd’, zegt ze. ‘Die zei: drink absoluut geen kraanwater, want je wordt er ziek van.’ Volgens Franse journalisten was het water in het dorp verontreinigd. Ze gaven eenzelfde waarschuwing af.

Alle leden vermeden daarom de kraan. Toch werden een paar studenten ziek: ze kregen flinke koorts en moesten in bed blijven liggen. ‘Waarschijnlijk hebben we water binnengekregen door het afwassen of door de tandenborstel af te spoelen, of is het bier aangelengd met water’, verklaart een student. ‘Maar dat het water de oorzaak was, kunnen we niet met zekerheid zeggen.’

De helft van het reisgezelschap heeft volgens de studenten ziek in bed gelegen, verspreid over de hele vakantie. Van skiën en feesten met de hele groep kwam daarom weinig terecht.

Het dorp

Dan nog de accommodatie en het dorp. Die zijn beiden ‘vreselijk’, zegt een studente. ‘Het complex waar we sliepen, was heel smerig. Overal in het dorp hingen borden met ‘Stop GHB’, wat zorgde voor een rare sfeer. Toen we medische hulp nodig hadden, was die nergens te vinden.’

Ook over de beruchte bar hebben de studenten slechte verhalen. Bewakers zouden ‘allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag’ vertonen. De sfeer was er gespannen.

‘Naar dit dorp gaan we nooit meer terug’

Bij deze vereniging werd één student onwel. Vanwege de privacy van de betreffende student wil de vereniging daar verder geen precieze uitspraken over doen. Ook over de oorzaak van haar klachten wil de vereniging niet speculeren. De studente werd in een ziekenhuis in Frankrijk opgenomen en later overgeplaatst naar een Nederlands ziekenhuis. Nu, drie weken later, ligt ze daar nog steeds. ‘We hopen dat het goed komt’, zeggen de studenten aangeslagen.

Klacht

De drie verenigingen hebben een klacht ingediend bij hun reisorganisatie, die ze niet bij naam willen noemen omdat ze nog in overleg zijn over de afhandeling van de klacht. Ovum Novum zegt op een brief nog geen reactie te hebben gehad, de MFVN gaat dinsdag met de organisatie om de tafel.

Onderling waarschuwen de studenten elkaar nu voor het populaire skioord Risoul. Over één ding zijn de Nijmeegse verenigingen het eens: ‘Naar dit dorp gaan we nooit meer terug.’

De namen van de verenigingen en hun studenten zijn bekend bij de redactie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!