Op date in Café de Tempelier: ‘Het is altijd even afwachten of ze hun match wel vinden’

09 jul 2024

Eindeloos swipen en chatten met een match in afwachting tot je eindelijk op date wordt gevraagd? Veel studenten kiezen liever voor een echte ontmoeting via datingapp Breeze. ‘Ik vind dat appen van tevoren echt verschrikkelijk.’

Het is dinsdagavond, 20:00 uur. Over een half uur verwacht Café de Tempelier het eerste koppel van de avond voor een date. Terwijl twee studenten zich in spanning klaarmaken voor hun eerste ontmoeting, wacht het barpersoneel op hun komst. Bij binnenkomst zullen de studenten worden ontvangen en krijgen ze een tafeltje aangewezen. Barmedewerkster Fleur (23) vertelt dat dit voor de nodige ongemakkelijkheid kan zorgen. ‘Het is altijd even afwachten of ze hun match wel kunnen vinden. Het enige wat ze van elkaar hebben is een foto.’

Sinds anderhalf jaar is Café de Tempelier aangesloten bij de app. Het eerste drankje krijgen de koppels gratis. Aangesloten cafés krijgen hier echter geen vergoeding voor. ‘Wanneer koppels geen klik voelen, vertrekken ze weleens na hun eerste drankje. Als kroeg verdienen we er in dat geval niks aan’, legt Fleur uit.

Barmedewerkster Fleur in Café de Tempelier. Beeld: Diede van der Vleuten

Het verdienmodel van Breeze zit hem dan ook vooral in de exposure. Mensen bezoeken een café waar ze normaal gesproken misschien niet zouden binnenlopen. Als het bevalt, komen ze hopelijk terug. ‘Ik zie vaak nieuwe gezichten die hier op date komen en die vervolgens de hele avond in het café blijven om samen speciaal biertjes te drinken’, aldus barmedewerkster Fleur.

Potentiële match

Onder Nijmeegse studenten trekt Breeze behoorlijk de aandacht. Geneeskundestudent Chimène (22) vindt daten een hele leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. ‘Als je merkt dat het echt klikt, zou het mooi zijn als hier iets uit kan bloeien.’ Ze geeft aan dat ze door het real life daten veel sneller weet of iemand een potentiële match is. ‘Ik ga liever direct op date, dan dat ik maandenlang domme gesprekken voer die nergens toe leiden, vertelt ze. ‘Tijdens een ontmoeting voel je direct of er een klik is’.

‘Direct aangeven dat ik een drankje wil doen is voor mij een uitkomst’

Rechtenstudent Sarah (20) ziet dit ook als het grootste voordeel. ‘Ik ben heel snel geneigd niet te reageren wanneer ik iemand nog niet echt ken. Hiermee geef ik vaak het signaal af dat ik geen interesse heb’, vertelt ze. ‘Een korte tijd swipen en vervolgens direct aangeven dat ik een drankje wil doen is voor mij een uitkomst.’

Breeze is meer dan alleen swipen. Gebruikers maken een profiel waarop ze foto’s, interesses en datevoorkeuren aangeven. ‘Tinder vind ik echt een vleeskeuring, waar je puur op basis van uiterlijk wordt beoordeeld. Bij Breeze weet je dat wanneer je swipet, de kans groot is dat je echt op date gaat. Je kijkt dan naast uiterlijk ook naar interesses, ervaringen en iemands achtergrond, zaken die de kans op een klik vergroten’, zegt Chimène.

Gezonde spanning

Terwijl je op veel andere datingapps eindeloos kunt swipen, heeft Breeze een limiet. Twee keer op een dag worden er maximaal zeven profielen aan de gebruiker voorgesteld. ‘Je gaat daardoor kritischer naar een profiel kijken, omdat je weet dat je niet oneindig kunt swipen’, zegt Sarah. Breeze is niet de eerste datingapp waar de rechtenstudent zich aan waagt. ‘Op mijn achttiende begon ik met Tinder, puur voor de grap van het swipen. Daarna heb ik ook een tijdje op Bumble gezeten, maar omdat je op deze app als vrouw de eerste stap moet zetten, ben ik daar weer mee gestopt’, vertelt ze.

‘Ik drink van tevoren stiekem wel twee wijntjes tegen de zenuwen’

Of het spannend is om op date te gaan met iemand die je niet kent? Chimène geeft aan van wel. ‘Tuurlijk, maar wel een gezonde spanning. Je kent elkaar totaal niet. Het kan heel leuk uitpakken, maar het kan ook een ramp zijn. Als het niet klikt, dan zit je daar’, zegt ze. Ook Sarah vindt het spannend om op date te gaan. ‘Ik drink van tevoren stiekem wel twee wijntjes tegen de zenuwen.’

Sarah geeft aan dat die ontmoeting niet het enige enge is: ‘Het spannendste is het moment dat ik het barpersoneel moet vertellen dat ik voor een Breeze-date kom.’

Herkenbaar voor Fleur van Café de Tempelier, al is deze spanning volgens haar niet nodig. ‘Ik bied ze, net als alle andere klanten, gewoon wat te drinken aan. Het leukste vind ik het om vervolgens te zien dat ze beiden dezelfde speciaalbiertjes gaan drinken.’ Het is voor de dates bij aankomst soms alleen wel even zoeken. ‘Het is voorgekomen dat studenten hun match niet konden vinden. Dan vraagt de app wel wat van onze verantwoordelijkheid, terwijl wij ook alleen een naam hebben’, aldus Fleur.

‘Een romantische klik of niet, het is sowieso leuk om nieuwe mensen te ontmoeten’, vertelt Sarah. Ze geeft aan dat de zenuwen ook wel eens in haar voordeel kunnen uitpakken. ‘Ik ga juist heel veel praten als ik zenuwachtig ben, dus dat zit wel goed. Daarbij ken je iemand totaal niet, dus heb je veel om over te praten.’ Geneeskundestudent Chimène sluit zich hierbij aan. ‘Je weet dat je beiden die spanning voelt, en dat maakt het leuk’, zegt ze. ‘Je bent student en wil nieuwe mensen leren kennen, dus wat mij betreft kan de app hier een handje bij helpen’.

Terwijl de dinsdagavond langzaam ten einde komt, proost het date-koppel nog een laatste keer met hun biertjes. Of er een romantische klik is weten beide studenten nog niet. Maar er zijn op zijn minst nummers uitgewisseld voor een vervolgdate. Geslaagde avond dus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!