Oud-bewoners belastingkantoor boos over naheffing van honderden euro’s

21 nov 2019

De 51 oud-bewoners, veelal jonge studenten, van het voormalige belastingkantoor in Nijmegen zijn boos. Jongerenhuisvester Socius heeft hen, anderhalf jaar nadat ze het belastingkantoor moesten verlaten, een forse naheffing over 2018 gestuurd.

Het gaat om bedragen tussen de 199 en ruim 300 euro, die Socius binnen twee weken per automatische incasso laat afschrijven.

De oud-bewoners maken bezwaar tegen de naheffing voor onder meer gas, water en elektra. Ze vinden het merkwaardig dat Socius daar nu nog mee komt. Er worden verschillende totaalbedragen in genoemd, zeggen ze, en er staat niet in hoeveel elke huurder afzonderlijk heeft verbruikt.

‘Socius maakt de ene na de andere fout’

Ook schrijft Socius in de nota niet hoe lang iemand een kamer heeft gehuurd en lang niet alle studenten hebben hun borg van 350 euro al terug gehad.

Ook honderd studenten in Wageningen die een kamer huren van Socius klaagden vorige maand over onduidelijke rekeningen voor servicekosten en borgsommen die niet worden teruggestort.

Niet van de grond

‘We kregen vorige week ineens allemaal een hoge rekening en enkele dagen later wilde Socius die al laten afschrijven’, zegt student communicatiewetenschap Hannah van Alem (20), die van december 2017 tot medio juli 2018 een kamer huurde in het Nijmeegse belastingkantoor. De 20-jarige zou nog 232 euro moeten bijbetalen aan Socius.

Van Alem deed mee aan een tijdelijk woonproject van Socius, die eind 2017 51 studenten onderbracht in de Stieltjesstraat, waar destijds ook 270 asielzoekers woonden. Het woonproject zou zeker een jaar duren, maar de studenten moesten eerder, in augustus vorig jaar, al weer vertrekken omdat de gemeente het gebouw verkocht had.

‘Ik heb mijn borg nog niet eens terug gehad’

‘Socius maakt de ene na de andere fout’, zegt Van Alem. ‘Dat geldt ook voor het maatschappelijke project zelf. We zouden dingen samen gaan doen met de asielzoekers, een hartstikke mooie gedachte, maar het kwam niet van de grond.’

Onderbezetting

De afrekening had afgelopen juli verstuurd moeten worden, geeft Socius desgevraagd toe. Dit is volgens de jongerenhuisvester ‘helaas niet gebeurd vanwege onderbezetting’.

De incasso, die gisteren ingepland stond, is uitgesteld. Omdat Socius zegt toch nog ‘een foutje’ ontdekt te hebben in de afrekening. De 51 oud-bewoners krijgen deze week een nieuwe afrekening, die dan binnen twee weken wordt geïnd.

De verhuurder houdt zich op de vlakte over om wat voor foutje het gaat. Socius geeft toe dat er in elke afrekening zou moeten staan hoe lang iemand een kamer gehuurd heeft. Oud-bewoners die een specificatie willen van hun verbruik ‘kunnen om inzage verzoeken’.

Een andere oud-bewoonster, Zoë Brinkert (23), zegt dat ze niet van plan is de afrekening (319 euro) zomaar te betalen. ‘Ik heb mijn borg nog niet eens terug gehad. Laat ze de boel daar maar mee verrekenen.’

Dit artikel van Suzanne de Winter verscheen eerder in De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!