Oude fiets over? Sta hem af aan Guatemala

14 sep 2018

In een verlaten fietsenstalling in de kelder van het Spinozagebouw zamelt Joanna Szopinska-Tokov, promovendus bij het Donders Instituut, sinds vorige week fietsen in. De fietsen gaan naar de slachtoffers van de vulkaanramp die Guatemala trof in juni.

‘Ik heb geen idee op hoeveel fietsen ik moet hopen, maar er is in ieder geval plek genoeg’, zegt Joanna Szopinska-Tokov. De Radboud Universiteit stelde een ongebruikte fietsenstalling in het Spinozagebouw ter beschikking voor haar inzamelingsactie.

Slachtoffers

Szopinska-Tokov promoveert bij het Donders Instituut en is actief bij de humanitaire stichting The Oneness-Heart Tears and Smiles. De stichting heeft haar wortels in Tsjechië, waar vaker goederen worden ingezameld als medicijnen en kleren. De spullen gaan naar slachtoffers van natuurrampen en geweld. ‘Ik wilde in Nederland graag iets voor de stichting kunnen betekenen’, vertelt Szopinska-Tokov.

Toen de slachtoffers van de vulkaanramp in Guatemala bij de stichting op de radar stonden, ontstond het idee om in Nijmegen fietsen te verzamelen. ‘Welk land is daar immers geschikter voor dan Nederland?’

Per schip

In principe zijn alle soorten fietsen welkom: van kinder- tot omafietsen. ‘Zolang ze nog bruikbaar zijn,’ aldus Joanna. Fietsen is in Guatemala niet zo populair als in Nederland, maar per fiets kunnen mensen zich wel verplaatsen. ‘Het is een manier om de kwaliteit van leven daar te kunnen verbeteren.’ Met de inzamelingsactie wil de stichting de slachtoffers bovendien laten zien dat ze niet vergeten worden.

Vanuit Nederland gaan de rijwielen per schip naar Guatemala. De stichting wil bijhouden waar de fietsen uiteindelijk belanden, om de oude eigenaren straks te kunnen vertellen wie ze  gelukkig hebben gemaakt.

Wie een fiets in de aanbieding heeft, kan zich tot en met eind oktober melden bij Joanna.Szopinska-Tokov@radboudumc.nl of 06-16109834.

2 reacties

  1. Hidde Tangerman schreef op 15 september 2018 om 11:53

  2. Joanna Szopinska-Tokov schreef op 21 oktober 2018 om 21:24

    Dear all, the action is prolonged and the collection is possible until the end of November.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands