Overnachten in de kroeg en zweten in een ridderpak: studenten komen in actie voor Serious Request

19 dec 2023 ,

De radiomakers van Serious Request inspireren studenten in Nijmegen om zich eveneens op te laten sluiten voor het goede doel. Zo brachten bestuursleden van meerdere sport- en gezelligheidsverenigingen hun nacht door in Bar Ruig.

In Bar Ruig bruist het van de studentikoze energie. En dat op maandag, wanneer het café aan het Koningsplein normaal gesproken gesloten is. Leden van verschillende sport- en studieverenigingen zijn in groten getale aanwezig om hun bestuursleden aan te moedigen of geld te doneren. Achterin de bar wordt een potje beerpong gespeeld.

Dertig bestuursleden hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag voor 12 uur laten opsluiten in Ruig. Komende nacht wordt deze actie nog eens herhaald door andere studentenorganisaties.

De opsluiting komt uit de koker van de RAG-week, het studenteninitiatief dat jaarlijks geld ophaalt voor twee goede doelen. De opbrengst van deze actie komt voor de helft ten goede aan Serious Request, de andere helft gaat naar de de RAG-week zelf.

Bieden voor een date

50 cent van elk biertje is voor het goede doel, vertelt Jeroen van de Sande, bestuurslid van de RAG-week. ‘Ook kan er geboden worden op opdrachten, bijvoorbeeld een aantal koprollen doen voor een bepaald bedrag. Dit is geheel open voor eigen invulling.’

‘Serious Lockdown’ in Bar Ruig. Foto: Johannes Fiebig

Daarnaast vindt er een bijzondere veiling plaats, vertelt Van de Sande. ‘Want dan kan er onder meer een diner gewonnen worden met mij’, zegt hij met een knipoog.

Het streefbedrag van de actie is 2000 tot 3000 euro. Zaterdagmiddag wordt de cheque langs gebracht bij het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen.

‘Glazen Kroeghuis’

Ook het bestuur van studentenvereniging Carolus Magnus sluit zich deze week voor langere tijd op. De bestuursleden komen maar liefst 28 uur lang hun zelfbenoemde Glazen Kroeghuis niet uit. Tijdens hun verblijf maken ze radio, die exclusief te beluisteren is voor leden, familie en vrienden.

‘We hebben, net als hoe Qmusic dat doet, Het Geluid’, vertelt Joost Verhaegh, praeses van Carolus Magnus. ‘We hebben meerdere geluiden opgenomen, die we afspelen via ons radiokanaal en in de kroeg. Als je vijf euro doneert mag je een poging doen het geluid te raden.’

Bestuursleden van Carolus Magnus tijdens hun radioshow. Foto: Johannes Fiebig

Dat blijkt moeilijker dan gedacht, want op maandagavond is nog geen van de geluiden herkend door een van de luisteraars.

Ridderpak

Maar er gebeurt meer dan alleen radio maken, vertelt Verhaegh. ‘We voeren ook nog ludieke opdrachten uit, die mensen voor ons kunnen insturen.’ Zo heeft een lid van de vereniging zich deze avond getooid in een bijzondere outfit: hij loopt in een harnas gehuld wat onhandig door de sociëteit. De ridder blijkt een opdracht uit te voeren, die ook weer geld oplevert. Trots vertelt Verhaegh dat de ridder de volledige 28 uur het harnas blijft dragen, uiteraard voor extra donaties. ‘We gaan zien of hij het volhoudt’, zegt Verhaegh met een lach.

In slaapshifts van twee uur proberen de Carolingers de 28 uur vol te houden. De teller staat bij de studentenvereniging op dinsdagmiddag al op 6100 euro. Het streefbedrag is 10.000 euro. Vrijdagmiddag brengen de bestuursleden het geld naar het Glazen Huis.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. X schreef op 21 december 2023 om 14:04

    Ter aanvulling; helaas zijn in bovenstaande tekst de goede doelen van de Ragweek weggevallen (“de andere helft gaat naar de .. de RAG-week zelf”). De Goede Doelen van Ragweek Nijmegen 2023-2024 zijn Stichting Kamers met Aandacht en Stichting Club Kakatua.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!