Petitie voor Erasmusportier: ‘Henk Link moet blijven!’

07-03-2018

Portier Henk Link krijgt, na elf jaar trouwe dienst in het Erasmusgebouw, een andere werkplek. Dat heeft het Facilitair Bedrijf besloten. Desastreus, vinden docenten die er les geven. Ze zijn een petitie gestart om Link op ‘zijn’ plek te houden.

‘Henk moet blijven!’ De inzet van Jeroen Dera, docent bij de Radboud Docenten Academie en de opleiding Nederlands, is duidelijk. Hij nam, samen met Janine Berns (Romaanse Talen en Culturen) en Susanne Brouwer (Nederlands) het initiatief voor de petitie.

‘Wat er ook aan de hand is, Henk lost het op’, verklaart Dera zijn actie. ‘Of dat nu een huilende student is, een apparaat dat niet werkt of een lokaal dat dubbel geboekt is. Laatst gaf ik college in het Elinor Ostromgebouw en deed de computer het niet. Dat heeft me een half uur college gekost. Bij Henk was dat nooit gebeurd.’

‘Wat er ook aan de hand is, Henk lost het op’

Nog zo’n kwaliteit van Link, volgens Dera: ‘Hoe hij het doet, weet ik niet, maar hij kent alle docenten bij naam, weet wat voor college ze geven en wat hun karakter is. Hij bouwt met iedereen een band op en is daarom onlosmakelijk verbonden met de cultuur in het Erasmusgebouw.’

Rijen

Link wordt per 1 april overgeplaatst, staat te lezen in de petitie, waar inmiddels 148 handtekeningen onder staan. ‘Gistermiddag stonden er rijen docenten op de zevende verdieping die allemaal kwamen tekenen’, zegt Dera. ‘Het zou geweldig zijn als dat aantal nóg groter wordt de komende dagen.’

Begin volgende week ploft de brief, met handtekeningen, op de mat van René Hagels, hoofd van het bureau Facilitaire Ondersteuning van het Facilitair Bedrijf. Desgevraagd wil Hagels tegenover Vox niet ingaan op de situatie rondom de ‘verandering van het takenpakket’ van Link, omdat dit een individuele medewerker betreft.

Wat hij wel kan zeggen is dat de dienstverlening in het Erasmusgebouw anders ingevuld gaat worden. Zo zijn onderwijslokalen nu standaard op slot – docenten moeten de sleutel bij Link ophalen. Dat moet anders, volgens Hagels. ‘Als er geen college is, willen studenten in de lokalen studeren of overleggen. Dat gaan we nu regelen. Er hoeven dan dus geen sleutels meer uitgegeven te worden’.

Die ontwikkeling lijkt Link zijn plek te kosten. Dera heeft er begrip voor dat de universiteit efficiënter te werk wil gaan. ‘Maar met het verdwijnen van Henk als vast aanspreekpunt gaat zo veel menselijk kapitaal verloren – dat is niet in geld uit te drukken. Hij is de verpersoonlijking van dienstverlening en een lichtend voorbeeld voor al het ondersteunend personeel op deze universiteit.’

Hagels laat weten graag in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de petitie en zal hen daarvoor uitnodigen.

Henk Link is gevraagd om te reageren, maar zag daarvan af.

UPDATE – 10 maart 13.00 uur: Gerben Smit, directeur van het Facilitair Bedrijf, laat weten dat Henk Link ook in de toekomst werkzaam zal zijn in het Erasmusgebouw. ‘Vanwege het verdwijnen van de sleuteluitgifte krijgt Link een ander takenpakket, maar het is niet zo dat hij uit het gebouw verdwijnt.’ Als het aan Smit ligt blijft Link een zichtbaar aanspreekpunt. Link zal zich bezig blijven houden met de onderwijszalen. Wel zal hij zijn intrek nemen in een van de kantoren die het Facilitair Bedrijf al tot zijn beschikking heeft in het Erasmusgebouw. Volgens Smit is de petitie niet de aanleiding van het feit dat Link in het Erasmusgebouw blijft: ‘Dit stond al langer vast.’ Het gesprek met de initiatiefnemers, aanstaande dinsdag, blijft in de agenda staan.

29 reacties

 1. Niels schreef op 7 maart 2018 om 14:42

 2. M. Bloem schreef op 7 maart 2018 om 15:32

 3. John schreef op 7 maart 2018 om 15:45

  Met United Netherlands konden we altijd op Hank leunen.

  “Zo zijn onderwijslokalen nu standaard op slot – docenten moeten de sleutel bij Link ophalen. Dat moet anders, volgens Hagels. ‘Als er geen college is, willen studenten in de lokalen studeren of overleggen. Dat gaan we nu regelen. Er hoeven dan dus geen sleutels meer uitgegeven te worden’.”

  Moet helemaal niks, het systeem met de sleutel bij Henk halen, en dan direct gemaakte afspraken of acute problemen direct op te lossen werkte juist ontzettend goed.

  Ik weet niet wat ze bedoelen met nieuwe invulling, maar dit contact met studenten organizaties mag niet verloren gaan. Zaal huur gaat al zo lastig (behalve bij Grotius!), laten we vooral het niet nog moeilijker maken zonder Henk.

  John
  United Netherlands bestuur 15-16

 4. Wil Rubrech schreef op 7 maart 2018 om 17:40

  Al jaren werken wij prima samen en zorgen dat alles ”loopt” in en om het Erasmusgebouw.
  Iets wat goed is moet niet veranderen.

 5. Helmer schreef op 7 maart 2018 om 21:31

  Als Henk er is loopt alles soepel en gesmeerd. Als Henk er [heel] soms niet is staan er meteen rijen voor de balie, kost het vele docenten extra tijd en gedoe, etc. En Henk lost idd. heel veel dingen snel en goed op, wie gaat dat doen als Henk het niet meer doet?

  • Ingrid schreef op 7 maart 2018 om 23:22

   Helemaal mee eens Helmer, je weet dat het altijd goed komt als Henk er is, en ook die vertrouwwekkende vriendelijkheid en complimentjes willen en kunnen we toch niet missen…

 6. Ingeborg van der Neut schreef op 7 maart 2018 om 21:32

  Ik werk inmiddels niet meer bij de RU maar….

  Henk weg bij het Erasmusgebouw? Serieus? Wie bedenkt dat?

  Slecht idee!

 7. Debbie de Croon schreef op 8 maart 2018 om 00:22

  Ik hoop dat je mag blijven Henk.

 8. Diana Esseboom-Klaassen schreef op 8 maart 2018 om 07:51

  Henk, hopelijk kan het nog veranderen.
  En blijf je toch.
  Je helpt echt altijd en hebt overal een oplossing voor.
  Het kan echt niet dat je daar weg moet op de tweede verdieping.
  Veranderingen snap ik, maar niet met jou!

 9. Rene Galis schreef op 8 maart 2018 om 08:06

  Heeft men er wel eens bij stil gestaan dat studenten in overleg ruimtes vaak veel rommel achterlaten: etenswaren, koffie, thee ,en chocoladevlekken op tafels!
  Opruimen is vaak een schaars goed bij deze.
  Als een college gaat beginnen en deze troep treft men aan dan zal de docent(e) hier niet blij van worden.
  Dus het is naar mijn mening van belang hier nog eens goed naar te kijken!
  Henk heeft dit altijd in goede banen geleid.

  • Peter Dik schreef op 8 maart 2018 om 19:46

   Goed geformuleerd Rene!

 10. Kristof Jacobs schreef op 8 maart 2018 om 09:48

  Ik ben ook grote fan van Henk, ik vertrek altijd met een sleutel en een glimlach bij hem vandaan! Is de petitie trouwens online ergens te vinden?

  • Susanne schreef op 8 maart 2018 om 18:39

   Dag Kristof, je kan de petitie ondertekenen bij het stafsecretariaat op de zevende verdieping van het Erasmusgebouw.

 11. M.Picaro schreef op 8 maart 2018 om 10:17

  Het moet niet gekker worden, Rots in de branding Henk Link weg in het Erasmusgebouw….Zeer slechte zaak…Hoe verzint men het…..Bureaucratie ten top. Alles wordt besloten vanuit een bureau zonder te weten wat jij Henk wel niet allemaal betekend in het gebouw…..Deze mensen die dit verzinnen moeten maar eens goed nadenken of ze überhaupt zelf wel goed functioneren….

  Klantvriendelijkheid en service gerichtheid dat is het gene waar FB oppert voor te staan, er is geen groter voorbeeld van klantvriendelijkheid en service gerichtheid als Henk. Henk ik hoop dat deze wijziging terug gedraaid wordt. En dat medewerkers en studenten gewoon bij je terecht kunnen met wat voor een vragen ook.

 12. Miranda schreef op 8 maart 2018 om 13:24

  Hij moet blijven want híj heeft een hart van goud .
  Hij staat voor iedereen klaar en is altijd vrolijk.

  Groetjes Miranda van Baardewijk ( asito )

 13. Marco schreef op 8 maart 2018 om 14:29

  Henk is van onschatbare waarde.

  Wat hij opgebouwd heeft in al die jaren wordt met deze wijziging teniet gedaan. Erg zonde, ik hoop dat men bij FB het besef krijgen dit geen goede wijziging/beslissing is.

  Henk topper komt goed kerel!

  Grt, Marco

 14. Nellie beerden -Scholten schreef op 8 maart 2018 om 15:40

  Henk Link moet zeker blijven !

 15. Liesbeth schreef op 8 maart 2018 om 16:15

  Henk moet blijven! Ik wil graag de petitie tekenen, maar @Vox: waar kan dat?

  • Mathijs Noij schreef op 8 maart 2018 om 16:21

   Op de zevende verdieping van het Erasmusgebouw.

 16. Ruud schreef op 8 maart 2018 om 16:28

  Het Erasmusgebouw zonder Henk, is als Nick zonder Simon, is als Sonny zonder Cher, is als Hepie zonder Hepie en als Mouth zonder MacNeal.

  Henk moet blijven!!!

 17. Lisette schreef op 8 maart 2018 om 16:58

  HH

  Henk moet kunnen doen kunnen blijven doen wat hij leuk vind en hij doet het ook goed laat hem blijven

  Henk je bent een topper

 18. Anke schreef op 8 maart 2018 om 17:04

 19. Bianca visser schreef op 8 maart 2018 om 19:05

 20. Peter schreef op 8 maart 2018 om 19:41

 21. medewerker schreef op 9 maart 2018 om 09:26

  Volgens mij denken leidinggevenden vaak wat zal ik nu weer verzinnen om te bezuinigen, wat haal ik weer uit de hoge hoed zonder na te denken wat de gevolgen zijn, personeel wordt hier ziek van, klanten zijn ontevreden, heeft men op de Universiteit dan ook niet geleerd van wat men van plan was met het opheffen de conservator van de UB, ook zo’n beslissing die woede opriep en nergens op sloeg.
  Denk eens na, zo run je geen bedrijf.

 22. John schreef op 9 maart 2018 om 11:22

  Wanneer men besluit dat de zalen altijd openblijven, moet men extra schoonmakers in dienst nemen. Studenten die hun rommel opruimen zijn schaars. Colleges zullen plaats vinden tussen de niet opgeruimde refterborden en koffiebekertjes. Liever een Henk die voor gezelligheid en goede dienstverlening zorgt.

 23. Thea xhofleer schreef op 9 maart 2018 om 14:16

  Ome Henk wat voor jou werkt en goed is

 24. Rian de Jong schreef op 12 maart 2018 om 08:46

  Eeuwig zonde als Henk op een kantoor terecht komt! Hij heeft een zeldzaam talent: vrijwel iedereen die hij te woord staat net weer even blijer maken. We zitten met de rechtenfaculteit tegenwoordig vooral in het Grotius, maar in het verleden was Henk een bijzonder aardig én efficiënt aanspreekpunt in het Erasmusgebouw. Goud waard voor docenten en studenten! Henk moet zichtbaar blijven! (tenminste: als dat ook zijn eigen wens is!).

 25. Carlo Hagemann schreef op 13 maart 2018 om 16:13

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands