Phocas snakt naar de Spiegelwaal

13 sep 2018 ,

‘Al twintig jaar gaan we er vanuit dat we binnen twee jaar gaan verhuizen.’ Phocas-praeses Maarten Cornelissen hoopt dit jaar eindelijk duidelijkheid te krijgen over de verhuizing naar de Spiegelwaal.

De Haemel, het karakteristieke houten botenhuis van studentenroeivereniging Phocas aan het Maas-Waalkanaal, stamt uit 1972. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is de roeivereniging op zoek naar een nieuw onderkomen. Tevergeefs, tot op de dag van vandaag.

Terwijl de nieuwe droomplek al lang geen fata morgana meer is. Phocas heeft haar zinnen gezet op het Bastion aan de Spiegelwaal als nieuwe accommodatie. Dat gebouw staat inmiddels alweer een jaar of drie overeind, maar is nog niet in gebruik.

‘Idealiter hadden we daar al een paar jaar gezeten’, zegt Maarten Cornelissen, kersvers voorzitter van de roeivereniging. Een moeizaam traject, waarin vooral over de financiën gediscussiërd werd, zorgde echter voor de nodige vertraging.

Het Bastion aan de Spiegelwaal. Foto: Henny van Roomen

Het Bastion is eigendom van de gemeente. Om de verblijfskosten te kunnen betalen, zou Phocas het Bastion gaan delen met vijf andere watersportverenigingen. Een van die verenigingen, roeivereniging De Waal, haakte voor de vakantie echter af. Een belangrijke pijler onder het nieuwe watersportcentrum viel daarmee weg.

Wethouder

‘Blijven is echter geen optie’, zegt voorzitter Cornelissen. Het botenhuis is sterk in verval. Groot onderhoud wordt al jaren niet meer gepleegd, omdat er zou worden verhuisd. Cornelissen ziet behalve de Spiegelwaal in Nijmegen ook geen andere geschikte plek voor de vereniging met ruim vijfhonderd leden. Na het afhaken van roeivereniging De Waal stuurde Phocas daarom een brief naar de gemeente met een oproep om vaart te houden achter het proces. Gisteren kwam wethouder Bert Velthuis zelf polshoogte nemen in De Haemel.

‘We hebben ons altijd gesteund gevoeld door het college’, zegt Cornelissen. ‘De hele gemeenteraad staat achter onze verhuizing, dus we zijn nog altijd hoopvol. Maar het is altijd goed als de wethouder zelf even komt kijken hoe het botenhuis eraan toe is.’

In het ideale scenario hoopt Phocas eind 2019 te kunnen verhuizen. Realistischer, volgens Cornelissen, is 2020. ‘Dan moeten we echt weg zijn. Anders wordt het gevaarlijk.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!