Update: Aangekondigde rellen in de binnenstad gingen niet door

25 jan 2021

Gisteravond zouden relschoppers de binnenstad van Nijmegen onveilig maken, zo werd gevreesd na geruchten op social media. In tegenstelling tot andere steden bleef het relatief rustig op straat, mede door een noodbevel en de massale aanwezigheid van de politie.

Spaanplaten voor de ruiten, terrasspullen verhuisden naar binnen. Als een Amerikaanse stad die zich schrap zet voor een orkaan, bereidden ondernemers rond Plein 1944 zich maandagmiddag voor op mogelijke rellen.

Geruchten over ongeregeldheden in de Nijmeegse binnenstad deden toen al enkele uren de ronde op social media. Om acht uur zouden relschoppers zich verzamelen op Plein 1944, geïnspireerd door de ongeregeldheden van afgelopen weekend in onder andere Amsterdam, Eindhoven en Urk. Op Instagram, Snapchat en berichtendienst Telegram verschenen berichten als ‘alle ramen gaan eruit’.

De geruchten bereikten ook de ‘harde kern’ van NEC. Leden van East Side & HKN kondigden een tegenactie aan en wilden naar eigen zeggen de stad beschermen tegen rotzooitrappers.

Rust bewaren

Toch bleef het rustig in Nijmegen. De politie was massaal op de been en de straten in het centrum waren afgezet. Een noodbevel was van kracht, waardoor de politie strengere controles kon uitvoeren. Alleen bewoners van de binnenstad waren welkom.

Op Plein 1944 verzamelde zich toch een kleine groep mensen, die naar huis werd gestuurd. Op het Joris Ivensplein werd een charge uitgevoerd en werden enkele tientallen jongeren weggejaagd. Ook enkele jongeren die hun brommer in een portiek in de Augustijnenstraat hadden geparkeerd, werden door de politie naar huis gestuurd. De politie verrichtte één aanhouding.

Burgemeester Hubert Bruls liet zijn gezicht zien in de binnenstad. Op Plein 1944 stond hij verschillende journalisten en andere aanwezigen te woord. Hij sprak van een ‘verdrietige avond’. ‘Maar de stad is en blijft van ons. Niet van het tuig.’

André Hazes

Politieagenten kregen ondertussen koffie aangeboden bij een studentenhuis naast Café van Rijn. Om de sfeer erin te houden zetten de studenten muziek van André Hazes op.

In Den Bosch, Rotterdam, Geleen, Zwolle, Haarlem en Amsterdam kwam het wel tot een confrontatie tussen politie en relschoppers. Volgens de Volkskrant werden daarbij zeker 151 arrestaties verricht.

4 reacties

  1. Curry51 schreef op 26 januari 2021 om 10:55

    Laten we de relschoppers in het vervolg maar Urks noemen, naar analogie met de Orks in Lord of the Rings, want stupider kun je niet zijn…

  2. Nico schreef op 26 januari 2021 om 11:52

    Relschoppers of vrijheidsstrijders

    De rellen in de steden worden sterk veroordeeld door de politici, politie en burgemeesters.
    De (jonge) relschoppers worden voor alles uitgemaakt en zijn alleen maar uit op chaos, ver-
    nielingen en confrontaties met handhavers en het gezag, maar is dit een werkelijke belichting?
    Deze jonge generatie is zwaar gefrustreerd en accepteert absoluut niet de maatregelingen die
    door de overheid zijn doorgevoerd en dat is volkomen terecht.
    De eerste demonstratie in Amsterdam begon rustig, mensen van alle leeftijd en achtergrond wilden
    middels hun recht op meningsuiting laten zien dat zij met een vreedzaam protest tegen vergaande maatregelingen waren.
    De demonstratie werd direct al verboden maar eisten mensen door hun komst op het Museumplein
    toch hun recht op, dit schoot in het verkeerde keelgat van onze democratisch gekozen politici en werd met groot ingrijpen hardhandig de groep uit en in elkaar geslagen en gespoten.
    Vele jongeren voelden zich geroepen om zich te keren tegen deze abnormaal optredende macht en probeerden de strijd aan te gaan met blote handen en ja met beledigingen naar de hardhandig optredende handhavers, die daar natuurlijk weer keihard tegen ingingen .
    Hiermee bereikten de hardhandige handhavers de uiterste grens en tartte zij de gevoelens van deze jonge generatie die dit absoluut niet pikken. Jonge relschoppers van rond de twintig en alleen maar uit op confrontatie maar deze zelfde jongeren waren in de oorlog die we jaarlijks herdenken wel dezelfde jongeren die hun leven verloren voor onze vrijheid.
    Nu voelen deze jongeren het verlies van onze vrijheid door toedoen van een paar politici die heel Nederland in zijn greep heeft en de ene na de andere maatregel opvoeren en afkoersen op een totalitair systeem waarbij niets meer op het oude zal gaan lijken.
    Waarom dan die vernielingen? Dacht u dat deze jongeren als zij vreedzaam een sitdown protest hadden uitgevoerd met rust zouden worden gelaten? Zij zouden hardhandig ingeladen worden en natuurlijk een boete krijgen.
    De vernielingen hoe onzinnig het ook lijkt treffen enorm hun doel, politici, burgemeesters, politie enz. zijn onthutst, uit het veld geslagen en verschuilen zich nu alleen maar achter de woorden die z.g. typerend zijn voor deze groep.
    De vlam is in de pan, de jongste generatie die we normaal een militair uniform zouden aantrekken nemen het recht in eigen handen en daar is geen houden meer aan, dit heet verzet, verzet tegen de alles heersende en bepalende macht.
    Het zal gaan escaleren en de machtseenheid die nu steeds een einde aan alle opstanden en demonstraties wil maken zal tekort schieten aan man en slagkracht en voor je het weet is het torentje in Den Haag bezet door deze jongeren en roepen zij tot de bevolking dat Nederland weer vrij is en dat er een loepzuivere democratie zal komen met een transparante regering die direct zal uitvoeren wat wij als burgers aan hun opdragen.
    Vernielingen? Kijk eens wat er tot nu toe vernield is door onze politici aan economie, bedrijven en de vele kapot gemaakte levens, een schade die in de honderden miljarden gaat lopen en waarvoor deze z.g. relschoppers hun leven lang aan mee mogen betalen.

    • Paul schreef op 28 januari 2021 om 22:10

      Precies Nico:

      Vernielingen? Kijk eens wat er tot nu toe vernield is door onze politici aan economie, bedrijven en de vele kapot gemaakte levens, een schade die in de honderden miljarden gaat lopen en waarvoor deze z.g. relschoppers hun leven lang aan mee mogen betalen.

      En dat is dan de materiele schade. Wat dacht je van de vele miljoenen doden door honger en gesloopte economien elders in de wereld. In totaal meer doden als in WOI en WOII bij elkaar.

      IFR Covid = IFR Griep : Stop alle lockdowns

  3. Curry51 schreef op 27 januari 2021 om 10:33

    Nico zegt dat de jongeren het recht in eigen handen nemen. Welk recht? Het recht om brand te stichten, winkels te vernielen, te roven, mensen angst aan te jagen? En die stupide criminelen gaan dan ook nog zorgen voor een “loepzuivere democratie”?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!