President van Namibië op bezoek bij de afdeling Sterrenkunde in het Huygensgebouw

14 mei 2024

Nangolo Mbumba, de president van de republiek Namibië, bracht vanmiddag een bezoek aan de bètafaculteit (FNWI) van de Radboud Universiteit. Hij bezocht onder andere de afdeling Sterrenkunde en het Radboud Radio Lab en ging in gesprek met jonge wetenschappers.

De Namibische president werd gisteren ontvangen door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte en is in Nederland om de World Hydrogen 2024 Summit and Exhibition in Rotterdam bij te wonen. Mbumba is al een aantal jaar ambassadeur van het Africa Millimetre Telescope (AMT)- project, dat mede wordt geleid door teams van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Namibië. ‘In die rol geeft hij advies over het creëren van politieke en economische draagvlak voor het project’, vertelt AMT-programmamanager Amanda Schut.

AMT wil een radiotelescoop realiseren op (of mogelijk naast) de Gamsberg in Namibië en zo een belangrijke schakel toevoegen aan een wereldwijd netwerk van telescopen, Event Horizon Telescope (EHT). Dankzij dit netwerk werd een paar jaar geleden de allereerste foto van een zwart gat gemaakt. De Namibische Radiotelescoop moet kleurenfoto’s en bewegende beelden van zwarte gaten gaan maken.

President Mbumba op bezoek in het Huygensgebouw. Beeld: Bert Beelen

‘President Mbumba gaf aan dat hij tijdens zijn bezoek aan Nederland wilde langskomen in Nijmegen om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen rondom het AMT-project. Een hele eer voor ons’, aldus Schut. De president ging onder andere in gesprek met een groep jonge wetenschappers van de Event Horizon Telescope samenwerking, die betrokken zijn bij het ontwikkelen en testen van astronomische instrumenten, onder andere voor de toekomstige Namibische telescoop.

Samenwerking uitbreiden

Onder leiding van professor Heino Falcke en sterrenkundige Marc Klein Wolt streeft de Radboud Universiteit er al enkele jaren naar om de radiotelescoop in Namibië te realiseren. De universiteit stelde in 2021 bijna 12 miljoen euro beschikbaar voor het project. In 2023 kregen de sterrenkundigen bovendien een Europese ERC grant van drie miljoen euro en kende wetenschapsfinancier NWO een subsidie van 3,45 miljoen euro toe, waardoor het project definitief van start kon gaan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de telescoop in 2025 op de Gramsberg zou staan, maar volgens Amanda Schut is het ondertussen realistischer dat dit 2027/2028 wordt.

De samenwerking met de Radboud Universiteit uitbreiden was een ander belangrijk doel van Mbumbas bezoek, aldus Schut. De president sprak daarom onder andere met hoogleraar neurologie, Bas Bloem, over een mogelijke samenwerking met Windhoek Medical University op het gebied van Parkinsononderzoek.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Correctie schreef op 15 mei 2024 om 09:47

    De man op de foto is Heino Falcke, niet Sijbrand de Jong

  2. Ken Lambeets schreef op 15 mei 2024 om 09:58

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!