Prinsjesdag: hogere basisbeurs voor studenten, miljoenen voor onderzoek

21 sep 2022

Voor het hoger onderwijs en onderzoek trekt het kabinet, zoals beloofd, honderden miljoenen euro’s uit. En volgend studiejaar krijgen uitwonende studenten, zoals al was uitgelekt, een hogere basisbeurs.

Vanaf september 2023 krijgen studenten in het hoger onderwijs weer een basisbeurs: 110 euro per maand voor thuiswonende studenten en 274 euro voor uitwonende studenten.

Dat maandbedrag gaat voor uitwonende studenten meteen met 165 euro omhoog, staat in de nieuwe Rijksbegroting, gisteren gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. Die extra steun staat voor één studiejaar in de boeken en kost de schatkist ongeveer 500 miljoen euro.

De verhoogde basisbeurs ontvangen studenten alleen als ze binnen tien jaar afstuderen. Wie geen diploma behaalt, moet het extraatje dus terugbetalen, wat overigens ook voor de gewone basisbeurs en de ov-studentenkaart geldt.

Het kabinet had ook het collegegeld kunnen verlagen, zoals in coronatijd is gedaan. Dan zouden ook de studenten profiteren die in hun opleiding stranden, evenals vertraagde studenten die geen recht meer hebben op de basisbeurs. Maar dan zou het geld ook bij thuiswonende studenten terechtkomen, terwijl hun ouders waarschijnlijk de energierekening betalen. Thuiswonende studenten wil het kabinet niet via de basisbeurs steunen.

Toeslagen

Ook relevant voor studenten: de zorgtoeslag gaat omhoog. Nu ontvangen zij jaarlijks 1.332 euro. Dat zou volgens eerdere plannen 1.438 euro worden, maar dankzij een nieuw miljardenpakket voor de koopkracht gaat dat in 2023 naar 1.850 euro.

Maar het kabinet wil studenten nog altijd geen energietoeslag geven, ook al won Nijmeegse student Mark Mulder hierover een rechtszaak tegen de gemeente. Volgens het kabinet blijkt uit die uitspraak alleen maar dat gemeenten hun studenten in noodgevallen een “redelijk alternatief” moeten bieden: de individuele bijzondere bijstand.

Voor dat alternatief trekt het kabinet 35 miljoen euro extra uit. Het kabinet hoopt dat gemeenten met de bijzondere bijstand kunnen voorkomen dat studenten toch massaal een beroep doen op de toeslag.

Onderzoeksbeurzen

Ook de universiteiten krijgen er extra geld bij. Het kabinet deelt 300 miljoen euro uit aan starters- en stimuleringsbeurzen: werkkapitaal voor onderzoekers. De helft is bestemd voor nieuwe universitair docenten die een vast contract krijgen, de andere helft mogen universiteiten naar eigen inzicht verdelen.

Ook staan de ‘sectorplannen’ in de begroting. Opleidingen en onderzoekers van verschillende instellingen gaan samen plannen maken om het onderwijs en onderzoek te versterken. Meer vaste contracten is een van de voorwaarden om het geld te krijgen. Er staat geen precies bedrag bij, maar eerder maakte de minister bekend dat hij daar 200 miljoen euro voor reserveert.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!