Proefschrift mét cd dankzij crowdfunding

07-06-2017

Een boek en een cd tegelijk. Historicus Bart Verheijen kan tijdens zijn promotie vandaag beide presenteren. Via crowdfunding bracht hij de verzetsliederen uit de tijd van Napoleon weer tot leven.

Bij toeval stuitte Bart Verheijen een paar jaar geleden in Parijs op de liederen die Nederlanders zongen tijdens de overheersing van Napoleon. Franse politiebeambten uit die tijd hadden alle gedrag van de Nederlanders nauwkeurig vastgelegd. En dus ook de verzetsliederen, volksliederen waaronder het Wilhelmus en Al is ons prinsje nog zo klein. De liederen bleken een uitstekende bron om het verhaal van Nederland in de Napoleontische tijd te vertellen. Verheijen: ‘Ik dacht ook meteen: wat zou het geweldig zijn om de liedjes op te nemen.’ Een muziekband had hij wel op het oog, maar de financiën, daar moest nog wat op gevonden worden.

‘Het is een leuke manier om het brede publiek te betrekken bij je onderzoek’

Uiteindelijk haalde hij via crowdfunding 3900 euro op, meer dan genoeg voor het project. Verheijen kan het andere wetenschappers aanraden om zo geld bijeen te brengen. ‘Het is een leuke manier om het brede publiek te betrekken bij je onderzoek.’ Je hebt wel een concreet en aansprekend idee voor een project nodig, is zijn ervaring. ‘Als ik had gezegd: ik ga iets doen met bronnen uit de Napoleontische tijd, dan denk ik niet dat veel mensen zich aangesproken hadden gevoeld. Dat ik de liedjes voor het grote publiek toegankelijk wilde maken, heeft mensen enthousiast gemaakt.’

Geldschieters
Veel geldschieters gaven lage bedragen, zo’n twintig euro, maar organisaties zoals de Napoleontische Associatie der Nederlanden schonken meer, de laatste een euro per lid (350 euro in totaal). Met het geld kon de band vervolgens aan de slag. De liederen zijn op muziek gezet en zijn via een website voor iedereen te beluisteren. De cd die nu bij zijn proefschrift wordt uitgegeven, is de kers op de taart.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!