Dossier

Promovendus moet zich kunnen ontwikkelen

24 nov 2014

Het college van bestuur presenteerde vandaag haar plannen voor de komende vijf jaar. De ondernemingsraad vroeg aandacht voor de tijdsdruk die promovendi ervaren.

Foto: Robin Maben (Creative Commons, Flickr)
Foto: Robin Maben (Creative Commons, Flickr)

Vandaag kunnen de heren en dames van de ondernemings- en studentenraad reageren op de conceptversie van het Strategisch Plan, de toekomstvisie van de Radboud Universiteit. Rode draad van het plan is de nieuwe slogan: Change Perspective. Een uitnodiging – zo staat omschreven in het plan –  ‘aan onze studenten en onze medewerkers om in interactie met de ander het eigen perspectief tegen het licht te houden, te verbreden en waar nodig bij te stellen.’ Waar we over vijf jaar staan? Hoog in ieder geval, maar wel met behoud van kwaliteit. Zowel in onderwijs als in de wetenschap. Zo moet nieuwsgierigheid weer de boventoon voeren en worden medewerkers en studenten aangemoedigd buiten de gebaande paden te treden.

Tijdsdruk
Grote twistpunten zijn er niet in de Gezamenlijke Vergadering deze ochtend, wel enkele aandachtspunten. Zo kaart de ondernemingsraad de tijdsnood van de promovendi aan. Het plan benoemt de ontwikkeling van medewerkers, maar in de praktijk staan promotoren promovendi soms niet toe om een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) te halen. Collegevoorzitter Gerard Meijer geeft aan dat dit niet de enige manier is voor promovendi om zich te ontwikkelen, maar belooft het onderwerp aan te kaarten bij het overleg met het college van decanen en met de onderzoeksinstituten. ‘Het kan niet zo zijn dat promotoren het behalen van een BKO verbieden,’ aldus Meijer.

Een ander pijnpunt zijn de roosters bij verschillende faculteiten. Het is moeilijk gebleken voor studenten vakken te volgen bij een andere faculteit. Reden ook voor studentenpartij asap om tijdens de rondvraag een ieder op te roepen om mee te doen aan de Campus Run, om zo de eilandjescultuur voor de eilandjescultuur die heerst op de verschillende faculteiten te doorbreken. Rector magnificus Theo Engelen belooft mee te doen aan de run en Gerard Meijer zal het startschot geven. De laatste heeft dan net een operatie aan zijn meniscus achter de rug. / Jolene Meijerink

Morgen meer op voxweb over de belangrijkste punten uit het Strategisch Plan

1 reactie

  1. tss schreef op 24 november 2014 om 22:17

    Ik word altijd een beetje verdrietig als ik nadenk over het feit dat iemand betaald krijgt om zinnen als deze te bedenken: ‘aan onze studenten en onze medewerkers om in interactie met de ander het eigen perspectief tegen het licht te houden, te verbreden en waar nodig bij te stellen.’.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!