Radboud-apen vieren kerst bij Stichting AAP

21-12-2016, 13:58

Resusaap (niet de Nijmeegse). Foto: Garrett Ziegler, Creative Commons

Resusapen Tyr en Kaman vieren dit jaar kerst bij stichting AAP. Na een leven als proefdier, zijn ze vanmorgen verhuisd. In Almere beginnen ze aan hun apenpensioen.

De Nijmeegse resusapen Tyr (11) en Kaman (7) zijn vandaag opgehaald door een busje van Stichting AAP. Ze werden uitgezwaaid door rector Han van Krieken. De proefdieren mogen met pensioen.

‘Ze worden langzaam gesocialiseerd’

AAP heeft in Almere een opvangcentrum voor apen. ‘Daar krijgen ze eerst een grondige medische en gedragskundige check om te kijken wat ze nodig hebben’, zegt universiteitswoordvoerder Anthonita van Egmond. ‘Daarna worden ze langzaam gesocialiseerd. De bedoeling is dat ze straks samen kunnen leven met de andere apen in een groep.’

Gehoor
Tyr en Kaman werden in het dierenlab respectievelijk vijf en twee jaar gebruikt voor onderzoek naar het verwerken van audiovisuele signalen. Waarom zijn mensen met een goed gehoor op een rumoerige receptie in staat om een gesprekspartner te volgen, terwijl mensen met een gehoorapparaat dat niet kunnen, was een van de onderzoeksvragen. De uitkomsten worden gebruikt voor het verbeteren van gehoorimplantaten en gehoorapparaten.

De Stichting Animal Rights zamelde in november 27.000 handtekeningen in om de twee resusapen hun vrijheid te gunnen. De dierenrechtenactivisten waren bang dat de dieren afgemaakt zouden worden omdat de Radboud Universiteit had aangekondigd geen nieuw onderzoek meer te zullen doen met de apen.

Volgens de universiteitswoordvoerder heeft een commissie de zaak van Tyr en Kaman bestudeerd en geconcludeerd dat de ex-proefdieren het best af zijn bij Stichting AAP.

Geef een reactie