Radboud levert (waarschijnlijk) GroenLinks-wethouder

22 mrt 2018

Dikke winst voor GroenLinks, de partij die in de gemeenteraad van acht naar tenminste tien zetels springt. Politicologiestudent Cherelle de Leeuw gaat waarschijnlijk de raad in, medewerker Noël Vergunst is vrijwel zeker van een wethouderschap.

Vier jaar geleden werden de Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen nog besloten na een nek-aan-nekrace tussen D66 en GroenLinks, maar dit keer werd het niet zo spannend. Met bijna een kwart van alle stemmen (24,8 procent) is GroenLinks veruit de grootste. In de raad gaan de groenen daarmee van acht naar tenminste tien zetels. Dat kunnen er ook nog elf worden: in de Jan Massinkhal wordt op dit moment nog volop geteld, naar verwachting volgen de definitieve uitslagen vanavond.

Billenknijpen

Cherelle de Leeuw. Foto: Leoni Andriessen

‘Zo groot zijn we nooit geweest,’ jubelt politicologiestudent Cherelle de Leeuw (23). Zij stond op de kieslijst op nummer 10, van tevoren ingeschat als een ‘net niet/net wel’-plekje. Ze is vermoedelijk de enige student die de raad ingaat, en bovendien de jongste.

Er resten haar nog een paar spannende uren, tot het aantal stemmen op persoonsniveau vanavond bekend is. Een lagere kandidaat kan haar immers nog voorbijstreven met voorkeursstemmen. Wordt ze definitief verkozen, dan weet ze wat haar te doen staat: opkomen voor de belangen van jongeren. ‘Nijmegen is een studentenstad. Het is eigenlijk belachelijk dat bijna alle raadsleden boven de dertig zijn.’

Leuke baan

Noël Vergunst, hoofd onderwijsondersteuning aan de Radboud Universiteit, noemt het een historische overwinning. ‘GroenLinks groeit overal. Maar Nijmegen heeft nu, na Oostzaan, het hoogste percentage GroenLinks-stemmers van Nederland.’ Vergunst is sinds 2006 actief bij de partij, waarvan elf jaar als raadslid. Hij maakte zich onder andere sterk voor een gemeentelijke proef met legale wietteelt.

Aankomende vier jaar hoopt Vergunst als wethouder aan de slag te gaan. Een post die hem nauwelijks kan ontgaan: al in december stemden partijleden over hun wethouder-kandidaten. Vergunst staat op positie twee, na huidig wethouder Harriët Tiemens. Al sinds 2006 heeft GroenLinks twee (van zes) wethouders in het college van B&W. Met de recente winst kan dat aantal alleen maar groeien.

‘Ik wil iets voor de stad doen– ik heb toch een soort politieke roeping’

‘Ik bereid me erop voor,’ erkent Vergunst. Aanstaande weken wordt de coalitie gevormd, dan volgen de onderhandelingen over het college. Eind april kan Vergunst aan de slag zijn. Zijn gedroomde portefeuilles? Ruimtelijke ordening, cultuur, en werk en inkomen.

Daarvoor geeft hij wel zijn functie aan de universiteit op, want het wethouderschap is een voltijds baan. ‘Dat is jammer. Ik werk al twintig jaar in het onderwijs, waarvan twaalf in Nijmegen. Ik heb een hartstikke leuke baan. Maar ik wil iets voor de stad doen– ik heb toch een soort politieke roeping.’

Zijn speerpunten: de energietransitie, immers moeten uiteindelijk alle huizen van het gas af. ‘En ik maak me veel zorgen om mensen zonder baan of inkomen. We leven in zo’n rijk land, maar deze mensen hebben het echt zwaar. Dat gaat me aan het hart.’

UPDATE – 22 maart 20.00 uur: Inmiddels is bekend dat GroenLinks 11 zetels in de Nijmeegse gemeenteraad heeft behaald.

UPDATE – 23 maart 10.00 uur: Cherelle de Leeuw gaat definitief de raad in: zij kreeg 716 stemmen en behaalde daarmee een voorkeurszetel.

5 reacties

  1. Petra Born schreef op 23 maart 2018 om 11:14

    Ik hoop dat men eindelijk leert een socialer en een vrouwvriendelijker beleid te voeren bij Radboud…Voor het tv programma Undercover Boss zou het een geschikte organisatie zijn…Veel te veel aandacht voor de wetenschap ( ook naar patienten toe..en te weinig aandacht voor de gewone bezigheden …).

  2. Max schreef op 23 maart 2018 om 14:35

    De nek-aan-nekrace van 2014 was niet tussen GroenLinks en D66 maar tussen GroenLinks en SP 😉

    • Linda van der Pol schreef op 23 maart 2018 om 17:27

      Hi Max, je hebt gelijk– tussen alledrie eigenlijk: SP (18,9), GroenLinks (18,4) en D66 (17,9), steeds een half procentpunt verschil. Dank voor de toevoeging!

    • Pepijn schreef op 28 maart 2018 om 12:42

      Overigens was de voorspelling van destijds dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen D66 en SP. Dat GroenLinks het zo goed deed in Nijmegen in 2014 had niemand verwacht (ik ook niet).

  3. Wouter schreef op 6 januari 2020 om 13:14

    Het is overigens niet sinds 2006 maar al sinds 2002 dat GroenLinks in Nijmegen 2 wethouders in het College van B&W heeft (en inmiddels 3).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!