Radboud Universiteit geeft tien veelbelovende vrouwen stipendium
Tien veelbelovende vrouwelijke onderzoekers ontvangen dinsdag 30 november van de Radboud Universiteit Nijmegen een Frye-stipendium. Het is de twintigste keer dat het college van bestuur van de Nijmeegse universiteit deze stipendia uitreikt.
Het stipendium is vernoemd naar dr. I.B.M. Frye, in 1953 een van de eerste vrouwelijke wetenschappelijk medewerkers aan de Radboud Universiteit. De toelagen hebben tot doel vrouwelijke promovendi aan te moedigen om hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. De stipendia bedragen 3500 euro per persoon.
Toekenningen Frye-stipendium 2010
Mevrouw drs. Sophie Bolt (Filosofie/Theologie/Religiewetenschappen)
Sophie Bolt doet onderzoek naar lichaamsdonatie aan de wetenschap in Nederland. Haar onderzoek geeft inzichten over de betekenis- en zingeving van lichaamsdonoren, medische professionals en nabestaanden.
Met haar stipendium wil ze als gastonderzoeker naar het interdisciplinair Centrum voor Religiestudie en Interreligieuze Dialoog van de Katholieke Universiteit Leuven om specialisten te raadplegen op het gebied van orgaandonatie en de comparatieve religieuze ethiek in Europa.
Mevrouw drs. Martine Zwets (Letteren)
Martine Zwets doet onderzoek naar het gebruik van wijsgebaren die samengaan met gesproken Nederlands en wijsgebaren in Nederlandse Gebarentaal. Ze is vooral geïnteresseerd in ver’wijzen’ naar personen en de relatie tussen wijsgebaren in deze twee verschillende type talen.
Martine Zwets zet haar stipendium in voor een werkbezoek aan het Deafness, Cognition and Language research centre in Londen (University College London), het grootste onderzoekscentrum voor gebarentaal in Europa, waar ze gaat samenwerken met dr. Kearsy Cormier.
Mevrouw mr. Ingrid Ligteringen (Rechtsgeleerdheid)
Ingrid Ligteringen doet onderzoek naar de wisselwerking tussen nationaal privaatrecht en Europees mededingingsrecht. Meer specifiek worden de gevolgen voor privaatrechtelijke rechtshandelingen die in strijd zijn met het Europese mededingingsrecht geanalyseerd. Haar stipendium gebruikt ze voor een verblijf aan het Max Planck Institut für ausländisches und internationales Privatrecht in Hamburg.
Mevrouw drs. P.T. Ha (Faculteit der Sociale Wetenschappen)
Thao Ha doet onderzoek naar romantische relaties van jongeren tijdens de adolescentie, in het bijzonder wat belangrijk is voor het relatiesucces. Met haar stipendium wil ze twee wetenschappers in de VS bezoeken voor consultatie en samenwerking. Dat zijn dr. Kathleen Vohs van de Universiteit van Minnesota en dr. Eli Finkel van de Northwestern University, respectievelijk experts op het gebied van de romantische relaties bij volwassenen en op het gebied van partnerkeuze en vroege relatieontwikkeling.
Mevrouw drs. Marloes de Lange (Faculteit der Sociale Wetenschappen)
Marloes de Lange doet onderzoek naar flexibele arbeid onder jongeren. Wie komen er in tijdelijke banen terecht en wat zijn de gevolgen van dergelijk onzeker werk op economisch, demografisch en sociaal gebied?
Met haar stipendium wil Marloes de Lange op werkbezoek naar de VS en Bamberg, waar vooraanstaande sociologen werken op het gebied van flexibele arbeid.
Mevrouw drs. Berber Pas (Faculteit der Managementwetenschappen)
Berber Pas doet onderzoek naar carrièremotivatie van hoogopgeleide vrouwen in de medische sector. Hoewel steeds meer vrouwen zijn opgeleid voor een medisch beroep, zijn ze ondervertegenwoordigd in de hogere medische functies. Met haar stipendium bezoekt Mw. Pas prof. Lotte Bailyn en prof. Joyce Fletcher aan de Simmons School of Management in Boston en drie wetenschappers aan de University of Western Ontario (Canada). Ze verzamelt er materiaal voor vervolgonderzoek.
Mevrouw drs. Lu Xu (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
Menselijke hersenen zijn tot op zekere hoogte in staat om het lichaam zich te laten aanpassen aan veranderde voedingsomstandigheden. Die sturing vindt plaats in een aantal specifieke hersencentra. Lu Xu doet onderzoek naar de rol van het voedingshormoon leptine in de regulatie van voeding en stress. Ze gebruikt haar stipendium voor werkbezoeken aan enkele toplaboratoria in de VS.
Mevrouw drs. Dion Coumans (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
Dion Coumans doet onderzoek in dualiteitstheorie, een theorie die de verbanden tussen wiskundige vakgebieden beschrijft en het mogelijk maakt om technieken uit die gebieden te combineren. Dualiteitstheorie speelt een belangrijke rol in de logica. Coumans gaat zo’n theorie opzetten en toepassen voor een deelgebied van de logica, de predicatenlogica. Met haar stipendium bezoekt ze een toonaangevende groep in de categorische logica in Ottawa (Canada).
Mevrouw drs. Eveline Snelders ( Faculteit der Medische Wetenschappen)
Eveline Snelders doet onderzoek naar het ontstaan van resistentie in de schimmel Aspergillus fumigatus. Zij bekijkt of het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw daarvoor verantwoordelijk is. De schimmel veroorzaakt infecties bij patiënten met een sterk verminderde afweer. Haar stipendium gaat ze inzetten voor een werkbezoek aan het laboratorium van prof. David Denning van het National Aspergillosis Centre in Manchester, een vooraanstaand internationaal instituut op het gebied van invasieve aspergillose.
Mevrouw drs. Marleen van Gelder ( Faculteit der Medische Wetenschappen)
Marleen van Gelder doet onderzoek naar de relaties tussen het gebruik van drugs en medicijnen tijdens zwangerschap en het risico op aangeboren afwijkingen bij het kind. Ze maakt hiervoor onder andere gebruik van Amerikaanse data. Haar stipendium wil ze inzetten voor een werkbezoek aan het Slone Epidemiology Center van Boston University.