Radboud Universiteit geeft topsporter meer kansen

26 jan 2011

De Radboud Universiteit heeft een samenwerkingscontract afgesloten met sportkoepel NOC*NSF. Het doel: nog meer flexibiliteit in onderwijsprogramma’s voor topsporters moet de universiteit aantrekkelijk maken voor topsporters. De huidige Toptalentenregeling Sport wordt vernieuwd en de ambitie is zelfs om voor de bacheloropleidingen tandheelkunde en geneeskunde enkele studieplekken voor topsporters te reserveren.

Maartje GoderieNOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en vicecollegevoorzitter Anton Franken van de Radboud Universiteit ondertekenden medio januari een driejarig contract, waarin een combinatie van een fulltime trainingsprogramma en een studie voor topsporters aan het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Papendal mogelijk moet worden gemaakt. De meest opvallende afspraak is een ‘onderzoek naar mogelijke decentrale selectie bij bacheloropleidingen met een numerus fixus voor CTO-topsporters’. ‘Wat bijvoorbeeld betekent dat de universiteit mogelijk bij de medische opleidingen twee plekken reserveert voor topsporters’, legt directeur Studentenzaken Wim Brand uit. ‘Een topsporter moet dan wel aan alle kwaliteitseisen voldoen.’ Er kan dus een situatie ontstaan dat een potentiële student die in de decentrale selectieprocedure geschikt wordt bevonden voor een opleiding tandheelkunde, toch achter het net vist, omdat een andere goede kandidaat topsport bedrijft. Op de vraag of dat eigenlijk wel is toegestaan, studenten op deze manier voortrekken, antwoordt Brand: ‘Bij decentrale selectie is de universiteit vrij om aanvullende toelatingsvoorwaarden te stellen.

Het belang van de universiteit om topsporters meer mogelijkheden te geven heeft een tweeledige uitleg. Allereerst wil de universiteit voorkomen dat studenten te lang over hun studie doen, gezien de kabinetsplannen om langstudeerders te beboeten. De universiteit wil daarom de huidige Toptalentenregeling Sport, waarbij topsporters met een A- of B-status bepaalde faciliteiten hebben, opnieuw tegen het licht houden en onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om toch de studie binnen de nominale duur te voltooien. Wim Brand: ‘Het heeft voor de faculteiten niet de hoogste prioriteit extra aandacht voor topsporters te hebben. En dus zullen we de faculteiten informeren over de mogelijkheden’ Daarnaast vormen een goed topsportbeleid en een samenwerking met een sportkoepel een goed pr-instrument. Volgens Brand heeft de universiteit momenteel slechts tien topsporters in de gelederen en met de nieuwe samenwerking met het CTO, met een populatie van 250 topsporters, zou dat aantal kunnen groeien.

De Radboud Universiteit is de eerste universiteit waarmee CTO Papendal een samenwerkingsovereenkomst afsluit. Het centrum werkt op het onderwijsvlak al wel samen met het Beekdal Lyceum, het Rijn IJssel College en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Met de Radboud Universiteit heeft het CTO de hele onderwijskolom gedekt.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!