Hoe ‘Radboud’ is Rutte III?

26 okt 2017

Na de al magere afvaardiging in de vorige kabinetten, is de Radboud Universiteit ook in het derde kabinet Rutte slecht vertegenwoordigd: alleen onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is afgestudeerd in Nijmegen.

Op het bordes vandaag is het een feestje voor alumni uit Leiden: opnieuw is deze universiteit – net als in Rutte I en II – de hofleverancier van het kabinet, met vijf bewindslieden. Liefst 22 van de 24 ministers en staatssecretarissen hebben een universitaire studie genoten. Ook in Rutte I en II waren de niet-academici maar mondjesmaat vertegenwoordigd.

Ingrid van Engelshoven

In de nieuwe bewindsploeg mag alleen Ingrid van Engelshoven zich een Nijmeegs alumnus noemen: de nieuwe onderwijsminister studeerde in de jaren tachtig bestuurs- en beleidswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft ook affiniteit met Nijmegen: ze voltooide haar propedeuse politicologie in Nijmegen, maar daarna week ze uit naar Groningen.

Eén minister

In de voorbije kabinetten van Rutte was het nauwelijks beter gesteld met Radboudianen. Rutte I telde één minister en één staatssecretaris met Nijmeegse achtergrond, eenzelfde aantal als in Rutte II, met Frans Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken. De staatssecretaris in dat kabinet – Co Verdaas – maakte in dat kabinet precies één maand vol: hij struikelde over gedoe met reisdeclaraties in een vorige politieke functie.

Ook al een constante in de bewindsploegen is de uniformiteit van studie-achtergrond: in de drie kabinetten zetten economen, bestuurskundigen, juristen en historici de toon, bewindspersonen met een letteren- of bètastudie zijn in al die kabinetten op één hand te tellen. Uitzonderingen in het huidige kabinet zijn Eric Wiebes – hij studeerde in Delft – en minister Sigrid Kaag, een Arabist met wortels in Leiden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!