Radboud Universiteit overweegt juridische stappen tegen AthenaStudies

14 mrt 2023

Net als enkele andere Nederlandse universiteiten overweegt de Radboud Universiteit om juridische stappen te ondernemen tegen AthenaStudies. Aanleiding zijn een hoop beschuldigingen tegen het commerciële bedrijf dat handelt in samenvattingen en voorbereidingen op tentamens.

De afgelopen weken lag het Amsterdamse bedrijf AthenaStudies onder vuur: de commerciële aanbieder van samenvattingen en examencursussen wordt beschuldigd van ongepaste reclame-uitingen en het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal aan verschillende Nederlandse universiteiten, waaronder de Radboud Universiteit. Volgens woordvoerder Annet Les overweegt de Radboud Universiteit om juridische stappen te ondernemen.

‘Medewerkers van dit bedrijf (AthenaStudies, red.) lijken zich in appgroepen voor te doen als studenten en zo indirect reclame te maken voor commerciële doeleinden’, valt in een schriftelijke verklaring te lezen. ‘Daarnaast kunnen studenten op het verkeerde been worden gezet, omdat Athena het Radboudlogo gebruikt. De universiteit overweegt om juridische stappen te nemen.’

De verklaring volgt na berichten in Erasmus Magazine dat de Erasmus Universiteit Rotterdam juridische stappen tegen Athena overweegt. Ook universiteitskranten UKrant in Groningen en Delta in Delft hebben melding gemaakt van beschuldigingen tegen Athena aan hun universiteiten. Volgens Les heeft de Radboud Universiteit momenteel contact met de andere universiteiten die juridische stappen tegen het bedrijf overwegen.

Gefingeerde gesprekken

In een eerder artikel van Vox werd Athena onder meer beschuldigd van het aanmaken van WhatsApp-groepen met het Radboudlogo, waarin Athena-ambassadeurs zich voordoen als studenten zonder betrokkenheid bij Athena. Hun opdracht is om het bedrijf te promoten bij studenten. Een rechtenstudent aan de Radboud Universiteit gaf daarnaast aan een orderbevestiging van Athena te hebben ontvangen, wat uiteindelijk een advertentie bleek te zijn.

Bovendien heeft Vox samenvattingen van Athena in handen die auteursrechtelijk beschermd materiaal uit colleges lijken te bevatten. Uit navraag blijkt dat statistiekdocent Jules Ellis er niet van op de hoogte was dat afbeeldingen uit zijn boek waren gebruikt in samenvattingen van Athena. De samenvatting in kwestie wordt nog steeds verkocht door het bedrijf.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. R schreef op 15 maart 2023 om 02:29

    Ja, dit doen ze al jaren. In hun eigen groepsapp, die ze ironisch gezien “hulpgroep GNK RU” noemen. Is er nog behoefte aan bewijsmateriaal? Ik heb namelijk een aantal concrete bewijzen van hun strafbare reclame-uitingen. Hoor graag waar ik dit naartoe kan mailen. Hoop op gerechtigheid. Skeere studenten oplichten is gewoon triest. Laat staan je eigen studiegenoten oplichten om wat zakcentjes te verdienen…

  2. JZ schreef op 15 maart 2023 om 13:30

    Eventueel bewijsmateriaal mag naar Juridische Zaken gestuurd worden, JZ@ru.nl
    Het automatisch antwoord dat je krijgt, mag je negeren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!