Radboudtelescoop aangekomen in Zuid-Afrika

10-07-2017

MeerLICHT, de telescoop naar Nijmeegs ontwerp, is afgelopen weekeinde op de plek van bestemming aangekomen. In Sutherland, Zuid-Afrika, wordt de telescoop op dit moment klaar gemaakt voor de eerste testen.

Het vervoer per vliegtuig van MeerLICHT verliep soepel, mailt projectleider Steven Bloemen vanuit Zuid-Afrika. Op 3 juli arriveerde de telescoop op Cape Town International. Drie dagen later, afgelopen donderdag, kwam het apparaat door de douane. ‘Daarna is het heel snel gegaan. Donderdagavond om 20.30 uur kwam hij aan op de berg in Sutherland. We hebben tot 2 uur gewerkt om alles voor te bereiden voor het inhijsen: telescoop in elkaar gezet, gaten geboord in het beton om de montering te kunnen installeren et cetera.’ Op dit moment zijn Bloemen en zijn collega’s bezig met de installatie van de elektronica en de bekabeling.

Sutherland, vierhonderd kilometer ten noordoosten van Kaapstad, staat bekend om haar nachtelijke hemel, die tot de helderste en donkerste ter wereld behoort. Samen met de voorloper van de gevoeligste radiotelescoop ter wereld, MeerKAT, zal MeerLICHT er delen van het heelal afspeuren die vanaf het noordelijk halfrond nauwelijks zichtbaar zijn. De meerwaarde zit ‘m in de combinatie van een optische telescoop (MeerLICHT) en een radiotelescoop. De Nijmeegse sterrenkundige Paul Groot en zijn Zuid-Afrikaanse collega Patrick Woudt bedachten het plan voor die combinatie. Ze verwachten dat de twee telescopen samen beter in staat zijn om veranderingen in het heelal in kaart te brengen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!