Radboudtelescoop klaar voor ultieme test

30-01-2017, 12:01

Medewerkers halen onderdelen van MeerLICHT binnen. Foto: Dick van Aalst

Het ging in rap tempo. Maar het TechnoCentrum van de bètafaculteit heeft dan ook al wat oefening gehad. Een hijskraan zette MeerLICHT, de telescoop naar Nijmeegs ontwerp, vanochtend op het dak van het Huygensgebouw. Geen dummy deze keer, maar de enige echte, die straks ook in Zuid-Afrika komt te staan.

De telescoop en het contragewicht kregen een oranje en paars regenjasje aan. Zo kon de huizenhoge hijskraan de apparaten droog op het dak krijgen, daar waar de twee sterrenkoepels staan. Medewerkers van het TechnoCentrum van de bètafaculteit schroeven de spiegel en de camera later nog in de telescoop. Dan kunnen de sterrenkundigen beginnen met het testen van het apparaat, MeerLICHT genaamd. ‘Als het weer tenminste een beetje meewerkt’, zegt postdoc bij sterrenkunde Steven Bloemen terwijl hij met een schuin oog naar boven kijkt.

Hijsoperatie
In oktober was er bij het Huygensgebouw een vergelijkbare hijsoperatie. Toen met een dummy-telescoop, die de afgelopen maanden uitgebreid is getest en goed bleek te werken. De echte stond intussen in Dwingeloo. Als de testen met de echte telescoop de komende weken ook positief uitvallen, kan het apparaat op transport naar Zuid-Afrika.

Einddoel van MeerLICHT is Sutherland in Zuid-Afrika, bekend om haar heldere hemel.

Einddoel is Sutherland, vierhonderd kilometer ten noordoosten van Kaapstad. Sutherland staat bekend om haar nachtelijke hemel, die tot de helderste en donkerste ter wereld behoort. Samen met de voorloper van de gevoeligste radiotelescoop ter wereld, MeerKAT, zal MeerLICHT er delen van het heelal afspeuren die vanaf het noordelijk halfrond nauwelijks zichtbaar zijn.

De meerwaarde zit ‘m in de combinatie van een optische telescoop (MeerLICHT) en een radiotelescoop. Sterrenkundigen verwachten dat de twee telescopen samen beter in staat zijn om veranderingen in het heelal in kaart te brengen.

Geef een reactie