Grotius meets Heumensoord

18 nov 2015

Onder de naam ‘Food for thought’ start eind deze maand een lezingenreeks voor vluchtelingenstudenten uit de opvanglocatie Heumensoord. Het initiatief komt van de rechtenfaculteit, maar de bijeenkomsten gaan over meer dan juridische kwesties.

De-ingang-1024x768
Asielzoekers kunnen straks in het Grotiusgebouw terecht voor lezingen. Foto: Tim van Ham

De behoefte onder vluchtelingenstudenten in Heumensoord om in contact te komen met de universiteit is groot, weten secretaresses Kim Geilman en Asha Parisius van de rechtenfaculteit. Geilman is als vrijwilliger al op de opvanglocatie geweest, Parisius heeft contacten bij het Rode Kruis. Zo hoorden zij dat veel vluchtelingen behoefte hebben aan academische verdieping.

‘Wij moeten als universiteit daarin toch iets kunnen betekenen’, zegt Geilman. Samen met haar collega Parisius legde ze het plan voor een lezingenreeks neer bij het faculteitsbestuur. Ze kregen groen licht en daarom starten zij nu ‘Food for Thought’.

Divers aanbod
De thema’s die aan bod komen zijn divers: geschiedenis, de Nederlandse samenleving, internationale migratie, de EU, wet- en regelgeving. Sprekers die al ingeboekt zijn: voormalig rector Bas Kortmann, migratierechtdeskundige Tineke Strik en cybercrime-hoogleraar Bart Jacobs.

‘We denken nu vooral nog aan de praktische invulling’, zegt Geilman. ‘We zoeken naar vervoer, zodat de geïnteresseerden niet hoeven te lopen. Ook houden we rekening met het eetschema van Heumensoord.’ Als asielzoekers de lunch missen, moeten zij tot de avond wachten op een maaltijd. Een andere reden voor het inzetten van vervoer is dat het aantal studenten dan beter te coördineren is.

Op 30 november vindt de kick-off plaats. Er zal dan oook nog een lezing plaatsvinden. Daarnaast zullen studenten- en studieverenigingen een programma bedenken om op een informele manier in contact te komen met de vluchtelingen. / Mathijs Noij

Voor updates volg de Facebookpagina van Food for Thought.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

 1. Evelyne Vos-Fruit schreef op 18 november 2015 om 13:36

 2. Ik schreef op 18 november 2015 om 16:04

  Vervoer? Op en neer Linnaeus – Grotius is even ver als Heumensoord – Collegezalencomplex.

  • Jij schreef op 19 november 2015 om 11:34

   Dat is onzin. Linnaeus – Grotius is ongeveer een kilometer, Heumensoord – Erasmusgebouw bijna 4 km…

   • Hij schreef op 19 november 2015 om 13:52

    Linneaus – Grotius is inderdaad ong. 1km, dus op en neer = 2km. Erasmusgebouw – Heumensoord = 2,1km dus het enkeltje is ongeveer even lang als de retour Grotius – Linneaus. Een afstand die door (o.a.) studenten van de rechtenfaculteit nog wel eens afgelegd moet worden.
    Overigens een prima en goed initiatief. Alleen vind ik het verzorgen van vervoer wat vreemd. Hoe vervelend het ook klinkt: deze mensen hebben geen volle agenda. 2x een half uurtje wandelen is zo erg nog niet. En daarbij is er geen bus? nodig om te zien hoeveel mensen er bij de lezing aanwezig willen zijn. Ook in de avond zijn er mogelijkheden. Overdag, wanneer het licht is, is er meer op eigen houtje te ondernemen dan ’s avonds.

  • Kim schreef op 19 november 2015 om 12:32

   Beste Ik,.

   Het vervoer is niet bedacht omdat de afstand niet te lopen is. Zo lijkt dat misschien als je het artikel leest.

   Het vervoer heeft te maken met coördinatie van en zicht op het aantal personen dat naar de lezingen komt, maar vooral met tijd. Er zit weinig tijd tussen de ontbijt, lunch en avondeten -shifts. Het is jammer als men niet op tijd kan zijn en er gekozen moet worden voor eten of lezing.

   Met een groep lopen vanuit de tenten in Heumensoord naar Grotius duurt trouwens wel ietsje langer dan het stukje Linnaeus-Grotius…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!