Rechtenstudent wint prestigieuze pleitwedstrijd

18 apr 2019

Eerder deze maand won European Law-student Demi van den Berg de finale van de European Law Moot Court Competition (ELMC). De ELMC is een van de meest bekende en prestigieuze internationale pleitwedstrijden van Europa. Nooit eerder won 'Nijmegen'.

Een beetje onwennig ontvangt ze felicitaties van docenten als ze door het Grotiusgebouw loopt. ‘Al die aandacht is toch een beetje buiten mijn comfortzone’, verontschuldigt ze zich. European Law-student Demi van den Berg begon als typische rechtenstudent: ze ging rechten studeren omdat ze niets anders kon verzinnen. Maar al snel haalde ze hoge cijfers en voelde ze zich op haar plek. Dat stimuleerde haar om meer te doen met de studie. Ze deed mee aan een honoursprogramma en studeerde een extra jaar aan de Nottingham Law School.

Ze kan nu ook de winst van een prestigieuze pleitwedstrijd bijschrijven op haar CV. Deze maand won ze in Luxemburg een wedstrijd waarbij deelnemers van over de hele wereld in de rol kruipen van advocaat, vertegenwoordiger van de Europese Commissie of advocaat-generaal.

Zenuwachtig

Van den Berg werd geselecteerd voor het Radboudteam, samen met medestudenten Tom Poppe, Guus de Vries en Timo Hieselaar. Afgelopen september werd de fictieve juridische casus van de wedstrijd gepubliceerd. Daarop volgde voor het team een periode van intensief juridisch uitzoekwerk.

Foto: Radboudteam pleitwedstrijd
Demi van den Berg bij het Europees Hof van Justitie in Luxenburg Foto: Radboudteam pleitwedstrijd

Tijdens de eerste ronde in november konden schriftelijke pleidooien worden ingeleverd. Uit ongeveer honderd inzendingen werden de 48 beste teams geselecteerd voor vier regionale finales. Het Radboudteam kwam in Athene terecht, bij de regionale finale.

Haar teamgenoten haalden de grote finale in Luxemburg net niet. Zij waren wel tot het eind toe aanwezig. ‘Zonder hen had ik het niet gered.’

In Luxemburg bestond de jury uit echte rechters van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Niet de minsten dus. Aanvankelijk was ze dan ook erg zenuwachtig. Het boek over Europees Recht haalde ze er op de terrasjes en midden in de nacht op de hotelkamer vaak nog bij om alles tóch nog één keer te checken.

Zuidas

‘Daar plaagde de rest mij soms wel een beetje mee’, grinnikt ze. Het hielp voor de zenuwen ook niet dat ze er op het station achter kwam dat ze haar paspoort was vergeten. Gelukkig vroeg niemand ernaar.

Toen ze er eenmaal stond, viel de spanning van haar schouders. ‘Je staat er maar tien minuten. Dan moet je niet meer nadenken, maar gewoon doen.’

Heeft het winnen van de wedstrijd invloed gehad op haar toekomstplannen? ‘Het heeft zeker mijn blik verbreed’, zegt Van den Berg. ‘Ik dacht eerder vooral aan grote advocatenkantoren op de Zuidas, maar juridisch werk bij het Europees Hof is toch ook wel erg interessant.’

Het Radboudteam werd begeleid door hoogleraar Internationaal en Europees recht Henri de Waele en docent Simon Tans.  ‘Iedereen is met recht apetrots op Demi en het team’, aldus De Waele.

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!