Rector intimideerde medewerkster, universiteit hield de zaak stil

23 sep 2023 ,

Rector Han van Krieken heeft in 2017 seksueel getinte, ongepaste opmerkingen gemaakt tegen een vrouwelijke medewerker van de universiteit. Een klacht die de vrouw daarop in 2018 indiende over seksuele intimidatie, werd door een onafhankelijke commissie gegrond verklaard. De universiteit heeft het verhaal altijd stil gehouden, tot dagblad De Gelderlander het nieuws, na eigen onderzoek, vandaag op de voorpagina plaatste.

In 2018 diende de vrouw een klacht in bij het Stichtingsbestuur – de toenmalige toezichthouder van de universiteit – staat te lezen in het krantenartikel. De klacht ging over twee opmerkingen die de rector in januari 2017 op een evenement, tijdens een kort gesprek met een medewerker, had gemaakt.

Han van Krieken. Foto: Joeri Borst

De toezichthouder stelde daarop een externe commissie in om de klacht te onderzoeken. Die stelde de meldster in het gelijk. Volgens de commissie konden de opmerkingen van de rector als seksueel intimiderend worden ervaren. Het Stichtingsbestuur nam vervolgens de maatregel om Van Krieken een waarschuwing te geven. De universiteit maakte die nooit publiek.

Spijt

In een reactie op de site van universiteit betuigt Van Krieken vandaag spijt. “In de volle omvang is tot mij doorgedrongen hoezeer twee opmerkingen, die ik in januari 2017 kort achter elkaar maakte tijdens een informeel gesprek op een evenement, een medewerker hebben geraakt”, stelt de rector. “Dat trek ik me zeer aan. Hoewel ik destijds geen enkele intentie had om seksueel intimiderend over te komen, is dat helaas wel gebeurd. Daar ben ik heel erg van geschrokken.”

Van Krieken, die op 17 oktober aanstaande het rectoraat overdraagt, stelt dat hij zich realiseert dat hij een voorbeeldfunctie heeft. “Mede daarom spijt mij dit voorval bijzonder. Een harde les, die mij iedere dag weer bewust maakt van het belang van mijn gedrag en woorden. Het gesprek over ongewenst gedrag moeten wij blijvend voeren, ook op onze universiteit.”

Veilige werkomgeving

Naast de gegrondverklaring van de klacht, had de externe commissie die de zaak onderzocht ook nog aanbevelingen voor de universiteit. De meldster moest een veilige werkomgeving en begeleiding geboden worden – zonder nabijheid van de rector. Daarnaast moest de universiteit onderzoeken in hoeverre vertrouwenspersonen hun werk goed kunnen doen. Ook diende de procedure voor het indienen van een klacht betreffende een lid van het college van bestuur te worden aangepast. Dat is volgens de universiteit gebeurd.

De klacht kwam nooit in het jaarverslag van 2018 terecht. Han van Krieken heeft zich de afgelopen jaren meermaals uitgelaten over de sociale veiligheid op de campus, waar volgens hem meer aandacht voor moest komen.

Op de website van de universiteit staat dat de vrouw die de klacht indiende in 2019 uit dienst is getreden. In januari 2022 nam ze contact op met de Raad van Toezicht. Tijdens een gesprek dat daarop volgde heeft de voorzitter onder meer aangegeven dat de oud-medewerker vrij is om publiek te maken dat haar klacht gegrond is verklaard en te vertellen wat er is voorgevallen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

 1. Jan Jansen schreef op 25 september 2023 om 08:24

  Deze mevrouw moet wel heel erg kwaad zijn als ze na twee opmerkingen zoveel jaren nadat de zaak is afgedaan opnieuw contact zoekt zodat “alles” openbaar wordt gemaakt. Jammer dat niet alles openbaar is gemaakt. Want wat waren dan nu precies die twee opmerkingen en wie is nu die mevrouw? Als ik de rector magnificus was zou ik de zaak voorleggen aan de rechter en op zijn minst aangifte doen wegens smaad.

  • Anoniem schreef op 25 september 2023 om 14:33

   Smaad? Het is haar goed recht hiermee naar buiten te treden. Ze zegt niks dat niet waar is en heeft klaarblijkelijk ook geen zwijgclausule ondertekend.

 2. Anoniem schreef op 25 september 2023 om 09:29

  Kwalijk. De rector meet met twee maten. Zelf zit hij in deze situatie en wordt dit alles in de doofpot gestopt, maar tegelijkertijd neemt hij zijn collega’s en werknemers de maat die in een soortgelijke situatie zitten. Sterker nog, bij de rector lag een officiële klacht, terwijl er in andere gevallen alleen sprake is van meldingen en soms niet eens van grensoverschrijdend gedrag.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!