Rector wil studentbestuurders beter opleiden

24-11-2016, 16:44

Rector Han van Krieken en de studentassessor. Foto: USR

Rector Han van Krieken gaat op uitnodiging van de Universitaire Studentenraad (USR) de komende maanden langs bij elke faculteit. Vandaag was de aftrap van deze ‘Rector on Tour’ bij de managementfaculteit. Hij pleit voor een minor voor toekomstige studentbestuurders.

In een zaal gevuld met vooral vertegenwoordigers van studieverenigingen en medezeggenschap, neemt studentassessor Marten Porte de rol in van Twan Huys om Van Krieken te bevragen naar zijn toekomstplannen voor de universiteit. Ook de zaal krijgt een beurt.

Een van de USR-leden wil van Van Krieken weten hoe hij studenten de kans wil blijven bieden zich te ontplooien naast de studie, zoals met een bestuursjaar. Van Krieken ontvouwt daarbij een nieuw plan: er komt mogelijk een minor waarin studenten voor hun bestuursjaar vaardigheden en theorie opdoen over besturen, én hier studiepunten voor krijgen. ‘Studenten besturen nu voor een jaar, meestal zonder enige ervaring, een vereniging. Ik denk dat een minor met theorie, vaardigheden en opdrachten over besturen erg nuttig kan zijn. Zeker bij bijvoorbeeld de medische faculteit, waar studenten geen college in leiderschap krijgen.’

Boerka
Van Krieken blijkt ook voorstander van meer interdisciplinair onderzoek. Studenten moeten meer kansen krijgen om interdisciplinair te werken, wat nu vooral voorbehouden is aan studenten van de Honours Academy. Toch moeten disciplines wel gescheiden van elkaar blijven, zegt hij. ‘We willen niet toe naar een model als het University College. Het blijft belangrijk dat studenten veel kennis opdoen vanuit één bepaald vakgebied.’

Gevraagd wordt hoe Van Krieken tegen de bekende Radboud-slogan ‘Change perspective’ aankijkt. Hij noemt psychologische onderzoeken, waaruit blijkt dat HRM afdelingen een bias richting mannen hebben tijdens sollicitaties. Uit de zaal wordt geopperd dat de gemeente Den Haag dan een voorbeeld kan zijn, waar mensen met een anoniem CV mogen solliciteren. Verwijzend naar de actualiteit, en een eerdere vraag over het boerkaverbod, grapt Van Krieken daarop: ‘Misschien moet iedereen bij ons dan maar verplicht komen solliciteren in een boerka.’

De komende maanden vervolgt ‘Rector on Tour’ zijn weg langs de andere faculteiten. Op 11 januari is de medische faculteit aan de beurt.

Meer lezen over medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

1 reactie

  1. Niek schreef op 26 november 2016 om 12:40

    ”Rector Han van Krieken gaat op uitnodiging van de Universitaire Studentenraad (USR) de komende maanden langs bij elke faculteit.” Op acht november jongstleden stond er nog op de site van ANS iets anders (http://www.ans-online.nl/nieuws/radboud-universiteit/10278-rector-on-tour), namelijk dat hij enkele faculteiten tijdens zijn Rector on Tour gedurende dit studiejaar juist links laat liggen. En laten dat nu net de geesteswetenschappen zijn.

    Om cv-building ondersteunende activiteiten mogelijkerwijs binnen het curriculum te willen laten vallen laat de rector zien dat de eigenlijke studie secundair is aan cv-building en de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Deze beperkte focus lijkt mij juist allerminst bij te kunnen dragen aan ”kritische geesten” die de universiteit zou moeten afleveren wat betreft dezelfde rector.

Geef een reactie