Renovatie tandheelkunde wint Architectuurprijs

30 jan 2018

Een troost voor iedereen die er wel eens in de tandartsstoel ligt. Het gebouw van Tandheelkunde heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Volgens een vakjury heeft de prachtige renovatie een voorbeeldfunctie voor vergelijkbare gebouwen.

De uitverkiezing van het complex aan de Philips van Leydenlaan werd gisteravond in LUX bekendgemaakt door juryvoorzitter Fred Schoorl. ‘Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. In die zin is het een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie’, zo verdedigt de jury haar keuze voor het Radboudgebouw. Een keuze die gemaakt moest worden uit tien kandidaten voor de Architectuurprijs Nijmegen. Waaronder Villa Lent, Onder Onnes en het Lentse KAPKAR.

Ook het publiek kon een favoriet kiezen. Een recordaantal van bijna 1.800 mensen bracht een stem uit. Een kleine 15 procent koos voor De Lentloperbrug die daarmee overtuigend winnaar werd. De brug verbindt het eiland Veur-Lent met de oeverzijde van de Spiegelwaal. De stemmers roemen hem om zijn ‘gracieuze ontwerp’ en het lichtspel dat er voor zorgt dat de brug telkens weer een verrassende plek is om van de omgeving te kunnen genieten. Met 11 procent eindigde De Lunet op de tweede plaats. Basisschool De Klokkenberg op het Kopsehof greep met 10 procent van de stemmen de derde plek.

Eervolle vermelding

Dat de keuze niet gemakkelijk was blijkt wel uit het feit dat de vakjury nog een eervolle vermelding toekende aan de Kloostertuin Brakkenstein. Het project straalt volgens de jury rust uit, is geestrijk en poëtisch.

Nieuw in de zesde editie van de Architectuurprijs was de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs. Dit omdat Nijmegen dit jaar als eerste Nederlandse stad de titel Green Capital mag dragen. Uit zestien kandidaten koos de vakjury voor Wiegerinck architecten uit Arnhem voor de bouw van het Van der Valk Hotel Nijmegen Lent. De jury roemt in het bijzonder opdrachtgever Van der Valk die voor de bouw duurzaamheid als uitgangspunt koos.

Alle prijzen werden gisteravond uitgereikt tijdens het debat De stad van de toekomst en bestaan, naast de eer, uit een certificaat en een plaquette.

Dit artikel van Rob van der Velden verscheen eerder in de Gelderlander

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!