Rijk maakt miljoenen vrij voor station Heyendaal

26 nov 2019

De verbouwingsplannen van station Heyendaal gaan definitief door. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het Rijk met 6,5 miljoen euro over de brug komt. Gemeente en provincie hadden eerder samen al 7 miljoen vrijgemaakt.

De verbouwing is hard nodig. Dagelijks stappen zo’n 15.000 mensen in en uit op het station. Druk is het vaak op de perrons, het betonnen spoorbruggetje en bij de incheckpaaltjes. De komende jaren worden alleen nog maar meer reizigers verwacht. De meeste van hen zijn studenten en medewerkers van de universiteit en ziekenhuis, de HAN en het Technovium.

Als de verbouwing klaar is kunnen er langere treinen stoppen, dankzij verlenging van de perrons. Die treinen zullen bovendien elektrisch zijn, waardoor er minder storingen in de dienstregeling optreden, is de verwachting.

Elektrificatie Maaslijn

Wanneer de eerste spade in de grond gaat, is nog niet bekend. ‘We gaan de komende maanden eerst een planning maken’, legt de woordvoerder van verkeerswethouder Harriët Tiemens uit. ‘In ieder geval is het plan dat de verbouwing afgerond is voordat ProRail aan de elektrificatie van de Maaslijn begint.’ Die werkzaamheden aan het spoor richting Venlo en Roermond moeten in 2024 klaar zijn.

In de nieuwe plannen wordt het spoorbruggetje, dat nu de bushalte en de Verlengde Groenestraat verbindt, verbreed en komt er ook meer ruimte langs de Heyendaalseweg voor trein- en busreizigers. Ook komt op het viaduct een kiss- & ride-plek. ‘Alles wordt breder en comfortabeler’, aldus de woordvoerder.

Bèta-faculteit

Opvallend aan de plannen is dat er geen trappen naar de Heyendaalseweg komen aan de oostzijde van het spoorviaduct. Daarmee zouden alle reizigers die bijvoorbeeld naar het Huygensgebouw moeten niet meer de drukke verkeersweg over hoeven te steken. Deze optie is onderzocht, maar er is te weinig ruimte onder het viaduct om een veilige verbinding mogelijk te maken.

Wel bekijkt de gemeente of het mogelijk is om een extra oversteekplaats over de Heyendaalseweg te maken ter hoogte van de Verlengde Groenestraat.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!