Rioolwater stroomt Montessorigebouw in na hoosbui, vlak na officiële opening

07 jun 2021

De hoosbuien die donderdag over Nijmegen trokken hebben tot overlast gezorgd in het Maria Montessorigebouw. In de zuidvleugel van het nieuwe gebouw stond zo’n twee tot drie centimeter rioolwater. 'De ontlasting zat tegen de deuren.'

Het Maria Montessorigebouw, prijskaartje 75 miljoen euro, is het modernste en duurzaamste gebouw op de campus. In de zuidvleugel huizen onder andere onderzoekslaboratoria van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Hoe groot de schade precies is, is nog onduidelijk. Woordvoerder Martijn Gerritsen: ‘Dat gaan we de komende tijd inventariseren.’ In het splinternieuwe gebouw, dat op 28 mei officieel is geopend, is in ieder geval de vloerbedekking aangetast, vertelt hij. Ook deuren en muren hebben waterschade.

‘Er zijn momenteel weinig experimenten gaande – een geluk bij een ongeluk’

Maar ook labapparatuur is mogelijk beschadigd, vertelt Ronny Janssen, labmanager bij het Behavioural Science Institute. ‘Want ook al is het water nu weg, de luchtvochtigheid is nog hoger dan normaal.’ Dat vocht kan de elektronica aantasten in computers en bijvoorbeeld EEG-meetopstellingen.

Om het water uit de lucht te halen, zegt woordvoerder Gerritsen, zijn momenteel drogers in het gebouw gezet. De laboratoria op de begane grond zijn daardoor momenteel niet te gebruiken. Janssen: ‘Gelukkig zijn er momenteel weinig experimenten gaande, omdat er door corona weinig proefpersonen zijn. Een geluk bij een ongeluk.’

Ontlasting

Hoe het rioolwater het gebouw precies binnen is gekomen, wordt ook nog onderzocht. De noordvleugel, aan de kant van de Erasmuslaan, is wel droog gebleven. Mogelijk heeft een terugslagklep in de riolering niet gewerkt, vertellen medewerkers. Die moet voorkomen dat rioolwater terug een gebouw instroomt, als hoosbuien het rioleringssysteem overbelasten.

Direct na de bui is met schoonmaakwerkzaamheden begonnen, laat universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen weten. ‘Vrijdag is de hele verdieping afgesloten geweest om deze schoon te maken.’ Ook vandaag nog wordt er schoongemaakt.

Grootste uitdaging bij de schoonmaak is dat het om rioolwater gaat, vertellen medewerkers van het Montessorigebouw. Daardoor moeten spullen niet alleen droog gemaakt worden, maar ook grondig ontsmet. ‘De ontlasting zat hier tegen de deuren’, zegt een van hen – anoniem, want van de faculteit kregen ze bericht dat ze niet met pers mochten praten, maar door moesten verwijzen naar de woordvoerder.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!