Rode hoodies en fietsles: internationale studenten van start

29 jan 2019

De Amerikanen domineren de groep internationale studenten die gisteren aankwam op de Radboud Universiteit. Deze week staat voor hen een winterse introductie op het programma.

Een introductie in januari? Jazeker: de Radboud Universiteit verwelkomt deze week een nieuwe groep internationale studenten. Het leeuwendeel zijn uitwisselingsstudenten, en in kleinere mate, masterstudenten. De introductieweek telt 226 deelnemers in totaal.

Verwacht dus weer verdwaasd om zich heen kijkende studenten in rode Radboud-hoodies in de stad en op de campus. Overigens kunnen ze die rode truien goed gebruiken, met het gure winterweer. De kans is groot dat er internationale studenten bij zijn die deze week voor het eerst in hun leven sneeuw zullen zien (voor woensdag zijn sneeuwbuien voorspeld).

Nationaliteit

De grootste groep van de introductiedeelnemers is Amerikaans (26), gevolgd door 21 Italianen en 11 Turken, Spanjaarden, Grieken en Canadezen. Dat de Amerikanen zo goed vertegenwoordigd zijn, heeft volgens International Office-medewerker Elco van Noort te maken met actieve werving en nieuwe samenwerkingsverbanden met universiteiten in de VS.

Opmerkelijk is dat de nieuwe internationale studenten verder bijdragen aan de feminisering van de Nijmeegse studentenpopulatie. 71 procent van de deelnemers is vrouw.

Schiphol

De meeste studenten kwamen gisteren aan op Schiphol. Ze werden niet, zoals in augustus, op het vliegveld onthaald door Radboudmedewerkers. ‘Daarvoor is de groep te klein’, zegt Van Noort. Wel worden de studenten op allerlei andere manieren in de watten gelegd.

‘Je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken’, zegt Van Noort. Het belang daarvan is volgens Van Noort niet te onderschatten. ‘Want op basis van goede verhalen van anderen maken toekomstige studenten hun keuze voor een universiteit.’

Dat in de watten leggen gebeurt bijvoorbeeld door het regelen van vervoer naar de dichtstbijzijnde IKEA-vestiging, wat voor volgende week in de planning staat. Of door het aanbieden van een cursus fietsen – onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse studentenleven.

Studenten die komende donderdag bij het sportcentrum aan de fietscursus deelnemen, zullen zichzelf in de schijnwerpers terugvinden. Journalisten van lokale en landelijke media hebben zich al bij Van Noort gemeld om te komen kijken naar de eerste fietsmeters van de internationale studenten op Nederlandse grond.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!