Is Rome de baas in de Studentenkerk?

19 dec 2014

Er was deze week ophef over de Studentenkerk. Priester Antoine Bodar had geopperd dat het bisdom zijn invloed zou uitoefenen over de opvolger van de vertrekkende pastor Theo Koster. Er moest volgens hem een wat striktere pastoor komen. Het roept de vraag op hoe groot de invloed van ‘Rome’ is. Wie is er eigenlijk de baas in de Studentenkerk?

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Nou, wie is er de baas?
In ieder geval niet de katholieke kerk. Of beter: niet alleen. Het bestuur van de Studentenkerk bestaat in totaal uit zeven personen. Het college van bestuur van de Radboud Universiteit, de Nijmeegse katholieke kerk en de Nijmeegse protestantse gemeenschap hebben stuk voor stuk twee vertegenwoordigers in het bestuur van de Studentenkerk. Daarnaast zit er altijd één student in het bestuur.

Dus zowel de protestantse als de katholieke kerk zitten in het bestuur?
Jep, de Studentenkerk is namelijk een zogeheten oecumenische kerk. Dat wil zeggen dat de verschillende stromingen binnen het christendom in één kerk de dialoog aangaan en samenkomen. Door zich meer op de overeenkomsten dan op de verschillen te richten, gaat dat prima.

Dus als Theo Koster over anderhalf jaar afscheid neemt, heeft ook de universiteit een hand in de opvolger?
Zo eenvoudig is het niet. De opvolging zal vast en zeker in overleg plaatsvinden, maar het bisdom in Den Bosch hakt de knoop door. Theo Koster is namelijk een rooms-katholieke priester en daarnaast voorzitter van Parochie van de Heilige Geest. Zijn opvolger zal om die reden ook rooms-katholiek zijn. ‘En de pastoor van een parochie wordt benoemd door de bisschop’, laat vicaris-generaal Ron van den Hout van het bisdom in Den Bosch weten. ‘Dat geldt voor de geografische parochies, maar ook voor personele parochies, zoals de studentenparochie in Nijmegen. Ook als daar andere partijen bij betrokken zouden zijn (zoals het college van bestuur of de protestantse kerk – TvH).’

En Antoine Bodar?
Die is referent en adviseur van het bisdom in Den Bosch en zou zich in die rol – in ieder geval in theorie – met de benoeming kunnen bemoeien. / Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!