Ruiken, proeven en zeuren in de Refter

18-10-2013, 00:00

Maandag start de nieuwe gerechtencyclus in de Refter. Met vijftien nieuwe, winterproof en geheel paardenvleesvrije gerechten wil de keuken het de kritische gasten naar de zin maken. Vanmiddag mocht een panel van studenten de nieuwe gerechten alvast proeven.

Foto: Tim van Ham
Foto: Tim van Ham
De horeca op de campus scoort een zesje, zo oordeelde studenten en medewerkers vorig collegejaar in een onderzoek van de Universitaire Studentenraad. Het Facilitair Bedrijf wil dat cijfer opkrikken en dus nodigde het vanmiddag een groepje studenten uit als test-eters. Die studenten waren, als ware het echte Robert Kranenborgjes, streng doch rechtvaardig. ‘Zeg het alsjeblieft als er iets tussen zit wat je niet lekker vindt’, zeiden afdelingshoofd van retail en catering Anton van Looyengoed en chef-kok van de Refter David Niessen voorafgaand aan het eetfestijn. En dus kregen ze volop feedback op ieder van de acht miniatuurgerechtjes die op een karretje voorgereden werden. De pasta al forno had te veel room en kaas, de hamburger was wat te zout en de doperwtjes bij het Provençaals stoofpotje waren saai. Interessant was ook de discussie over de jus bij de andijviestamppot. Moet die erover of ernaast? Uiteindelijk wordt er consensus bereikt: de jus moet in een kuiltje, wel zo handig als je met een vol bord naar de kassa moet lopen. Van Looyengoed en Niessen hadden voor veel kritiekpuntjes een prima verklaring. Tja, die erwtjes komen uit de vriezer – dat drukt de prijs. De lasagne is misschien wat flauw, maar die wordt zo ingekocht. Zelf maken is veel te arbeidsintensief en dus te duur. Het is als dinerende student doorgaans makkelijk mopperen op het eten in de Refter. Maar met de achtergrondinformatie van de chef-kok krijg je toch meer begrip. Het eten moet namelijk niet alleen goedkoop zijn, het moet ook au bain-marie warm gehouden kunnen worden én in grote hoeveelheden bereid kunnen worden. Vanaf dit studiejaar verandert het aanbod voor het eerst geen twee, maar drie keer per studiejaar. Komende maandag, ergens in februari en in juni nog een keer. ‘Vorig jaar hadden we in april nog een stamppot op het menu staan, dat is niet ideaal natuurlijk’, zegt Van Looijengoed. Vanaf maandag komen er gedurende de week vijftien nieuwe gerechten voorbij in de Refter. Met veel echte wintergerechten, zoals vier verschillende stamppotten, een Duitse schnitzel of een English pie van lamsgehakt. De lasagne (‘een hardlopertje’) is ook weer terug. ‘En deze keer honderd procent zonder paardenvlees’, aldus Niessen. Vox werd vooral blij van de andijviestamppot met een huisgemaakte burger van Gruyère, Parmezaanse kaas en pijnboompitten, geserveerd met jus. In een kuiltje, bij voorkeur. / Tim van Ham

0 reacties

  1. Twan schreef op 19 oktober 2013 om 01:52

    Het aller, allerbelangrijkste probleem van de catering op de RU is de prijs. Kwaliteit en assortiment is sowieso belangrijk, maar niet het grootste pijnpunt. Wat extra zout hier, en wat minder kaas daar maakt (ondanks dat ik de inspanningen van de USR wel weet te waarderen) geen ene barst uit. Vijftig cent korting just-aint-enough!!

    • @Twan schreef op 19 oktober 2013 om 18:39

      Natuurlijk maakt het uit hoe het eten smaakt. Er is duidelijk een probleem met de prijs-kwaliteit verhouding, dus terecht is er nu korting voor studenten én wordt er gekeken naar de kwaliteit. Al kosten de maaltijden bijna niks; als het niet te eten is, pas ik alsnog. Super fijn dat er nu in ieder geval eens een manier is waarop consument rechtstreeks feedback kan geven aan catering.

Geef een reactie