Sinterklaas een kinderfeest? Nee hoor, studenten doen gezellig mee

05 dec 2018

Nederland viert vanavond pakjesavond. Hoewel Sinterklaas als een kinderfeest wordt gezien, is het traditionele Nederlandse feest ook bij veel jongeren populair. Geldt hetzelfde voor Nijmeegse studenten? Vox peilt de Sinterklaasstemming.

Studenten Molecular Life Sciences Aniek Hofstede en Thieze van den Elsen vieren Sinterklaas heel uitgebreid. Aniek vertrekt vandaag naar haar ouderlijk huis om met haar familie Sinterklaas te vieren: ‘Vanavond gaan we een film kijken en doen we een dobbelspel met surprises.’ Thieze heeft het helemaal druk als het gaat om deze typisch Nederlandse feestdag. Hij viert morgenavond Sinterklaas met zijn huisgenootjes, maar gaat het ook nog vieren met zijn sport- en studievereniging.

‘In het Cultuurcafé kan je wel pepernoten halen maar verder heb je niet echt het gevoel dat het pakjesavond is’

Vera van Nuenen en Myrthe Meines, studenten Algemene cultuurwetenschappen, vinden de decembermaand te druk om Sinterklaas te vieren. Vroeger vierden zij Sinterklaas wel heel uitgebreid, maar dat is door de jaren heen veranderd. De eerste jaren hielden zij een pakjesavond, wat later overging in lootjes trekken met familie. Inmiddels is iedereen zo druk in de laatste weken voor Kerst dat er amper tijd over is om Sinterklaas te vieren.

Vera en Myrthe

Daarom vieren ze het liefst alle feestdagen in één keer: ‘Sinterkerstennieuw’, als iedereen weer wat meer tijd heeft, waarschijnlijk in januari. Hoewel ze vanavond geen pakjesavond vieren, missen ze de Sinterklaassfeer op de campus. ‘In het Cultuurcafé kun je wel pepernoten halen, maar verder heb je niet echt het gevoel dat het vanavond pakjesavond is.’

Pietenpak

Wie de Sinterklaassfeer op de campus niet mist, is studente Communicatiewetenschap Hannah Mannaerts. Op de kamer van haar studievereniging was er pepernotencake te koop en konden de leden meedoen aan een wedstrijd met een zelf geknutseld schoentje. ‘Daar heb ik zelfs een chocoladeletter mee gewonnen’, vertelt ze enthousiast.

‘Vroeger vierden we Sinterklaas altijd met pakjesavond,’ zegt Hannah, ‘maar eigenlijk vind ik surprises en gedichten maken veel leuker, daar kun je iemand echt blij mee maken.’ Sinterklaas viert ze altijd met familie en dit jaar ook met haar hockeyteam. Over twee weken viert ze ook nog Sinterklaas met haar vriendinnen, de voorbereidingen zijn al in volle gang.

Dan komt er een jongen in een pietenpak aanlopen, met in zijn handen een zak vol pepernoten. Pieter vertelt lachend dat hij samen met zijn vriend Klaas een weddenschap had om de beste Sinterklaaskostuums te regelen, speciaal voor deze dag. ‘De kostuums waren geregeld, ik kon er niet meer onderuit!’

Hoewel zijn vriend Klaas hem verlaten heeft, loopt de doorzetter nog steeds over de campus in zijn pietenpak. Dit weekend viert hij pakjesavond met zijn familie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands