Slechter functioneren hersenen ouderen ontrafeld

30 nov 2011

Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben aangetoond waarom de hersenen van bijna alle 50-plussers met de jaren slechter gaan functioneren. Dat is een gevolg van doorbloedingstoornissen, blijkt uit promotieonderzoeken door Karlijn de Laat en Anouk van Norden. Rond de promoties werd een symposium georganiseerd.

 

De beide dames hebben onderzoek gedaan naar de oorzaken van Small Vessel Disease, een aandoening waarbij kleine vaten in de hersenen beschadigd raken. Als gevolg van die beschadigingen gaat vooral bij ouderen het geheugen achteruit. Ook wordt hun motoriek negatief beïnvloed. De Laat en Van Norden hebben vastgesteld dat de beschadiging van de bloedvaten komt door stoornissen in de doorbloeding van de hersenen. De aanpak van het onderzoek is uniek.

 

Een brede benadering

‘Mensen met Small Vessel Disease kunnen problemen krijgen met lopen, en dan vooral met het zetten van korte passen’, aldus Karlijn de Laat. ‘Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar deze aandoening, maar veel onderzoekers kijken bijvoorbeeld niet naar de loopproblemen. Zij focussen zich op cognitie; de geheugenklachten en dergelijke. Wij hebben ons juist gericht op geheugenklachten én looppropblemen, en het probleem op die manier zo breed mogelijk benaderd.’ De studies van De Laat en Van Norden onderscheiden zich ook op een andere manier. ‘We hebben een grote groep mensen bekeken en hen allemaal in één centrum ondergebracht’, vertelt De Laat trots. ‘Ze hebben allemaal onder dezelfde scanner gelegen, om zo nauwkeurig mogelijke resultaten te krijgen. We zijn er ruim vijf jaar mee bezig geweest.’

 

Diffusion Tense Imaging

Tijdens de onderzoeken is gebruik gemaakt van een nieuwe MRI-techniek, Diffusion Tense Imaging. Bij een normale MRI zie je witte vlekjes op de plaats van een afwijking in het hersenweefsel. Bij de meeste 50-plussers vormen de vlekjes een klein percentage van het totale hersenweefsel, maar twee tot vijf procent. Dit percentage is echter niet helemaal juist, door de beperkte nauwkeurigheid van de ‘ouderwetse’ MRI-scans. Dankzij Diffusion Tense Imaging werd het mogelijk een vollediger, gedetailleerder beeld van de hersenen te krijgen, als een foto met een hogere resolutie. Dit betekende de doorbraak in het hersenonderzoek van De Laat en Van Norden. Dankzij het onderzoek wordt het in de toekomst hopelijk mogelijk om beschadigingen in de hersenen eerder vast te stellen dan nu het geval is, zodat er sneller behandeld kan worden. / Joep Sistermanns

Karlijn de Laat promoveerde dinsdag op het proefschrift ‘Motor performance in individuals with cerebral small vessel disease: an MRI study’. Het proefschrift van Anouk van Norden is getiteld ‘Cognitive function in elderly individuals with cerebral small vessel disease. An MRI study’. Zij promoveerde woensdagmiddag.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!