Spitsmijden met e-bikes en tegoedbonnen

04 apr 2016

Sinds februari 2015 krijgen bepaalde studenten een beloning als ze de spits in het OV mijden. Dat lijkt aan te slaan – de twee betreffende pilots worden uitgebreid en verlengd.

e-bike
Sommige studenten fietsten al duizend kilometer op hun e-bike, die er overigens anders uitzien dan op de foto. Foto: Pixabay (Creative Commons)

De treinen in Nederland zitten – zeker in de spits – vaak overvol en er zijn allerlei partijen die daar iets aan willen doen. Toen de NS opperde om in samenspraak met de universiteiten meer avondcolleges te organiseren, kwam daar veel kritiek op en werd het proefballonnetje snel kapotgeschoten. In de tussentijd werkte concurrent Veolia op het Maaslijntje tussen Venlo en Nijmegen aan de zogeheten Reis je Rijk-proef (met duizend deelnemers) die wel aan lijkt te slaan.

In februari vorig jaar startte Veolia in samenwerking met de provincie Gelderland en adviesbureau Advier twee verschillende proeven. Bij één pilot spaarden de driehonderd actief deelnemende studenten voor cadeaukaarten van bijvoorbeeld H&M, Bol.com en Spotify als ze buiten de spits reden – een enkele reis levert maximaal 1,50 euro op. Dat zorgde dagelijks voor tachtig tot honderd spitsmijdingen (en dus evenveel extra lege zitplaatsen).

E-bikes
Bij een andere proef werden studenten en forenzen uitgenodigd om de trein te verruilen voor een e-bike die ze in bruikleen kregen. Volgens Jeroen Beelen van Advier gaat ook dat aardig. ‘Er zijn twintig mensen die gebruik maken van de e-bike. Sommige deelnemers hebben de afgelopen maanden meer dan duizend kilometer gefietst.’ Zowel de e-bikes als de tegoedbonnen worden gefinancierd door de provincie Gelderland en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

‘We hebben vorige week een enquête gehouden onder de deelnemers’, zegt Beelen. ‘76 procent van de respondenten zegt dat ze bewuster zijn gaan reizen. 42 procent heeft de afgelopen maand minimaal vijf keer bewust de spits gemeden om credits te verdienen.’ Die resultaten zijn dermate hoopgevend dat beide proeven zijn verlengd tot eind juni. / Tim van Ham

Er is nog plek voor geïnteresseerde studenten en medewerkers. Meer info vind je op www.reisjerijkapp.nl

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!