SSH&-complex Van Nispenstraat gaat van het gas af

01 apr 2019

Het dichtdraaien van de gaskraan was het officiële startsein voor de renovatie van het SSH&-complex aan de Van Nispenstraat. Die kost meer dan vijf miljoen euro, maar de 56 studentenwoningen gaan dan ook helemaal van het gas af.

Afgelopen vrijdag trapte de SSH& officieel de start van de renovatie van een van haar complexen af. Het gebouw aan de Van Nispenstraat was hard aan vernieuwing toe. En het bijzondere: de bewoners maken straks geen gebruik van gas meer. Vincent Buitenhuis, manager Strategie en Wonen van de SSH&: ‘Het complex is straks bijna energieneutraal, wat wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van elektriciteit in plaats van gas.’

Balustrade

Het complex aan de Van Nispenstraat staat er al sinds 1974 en biedt plek aan 56 stellen. ‘Het is te zien dat het gebouw een grondige renovatie vereist,’ vertelt Buitenhuis. ‘De plattegrond verandert niet zo veel, er worden vooral wijzigingen doorgevoerd aan de buitenkant en alles wordt opgefrist. Zo wordt de kenmerkende hoekige balustrade straks wat ronder. We merkten dat dat een behoefte was van de bewoners. Ook wordt er veel beter geïsoleerd en komen er zonnepanelen op het dak, om de duurzaamheid van het pand te verbeteren.’

Zo zien de woningen er nu nog uit.

Tot oktober woonden er nog studenten in het complex. Buitenhuis: ‘De plannen lagen er al langer, en ook de voorbereidingen hebben veel tijd in beslag genomen. Nu willen we tot de zomer meters gaan maken. Toen we besloten dat er iets met het gebouw moest gebeuren, speelde de locatie als eerste mee: die wilden we niet zomaar opgeven. Een nieuw gebouw neerzetten zou meer tijd kosten, meer overlast veroorzaken en daarbij zouden we geen gebruik maken van wat er al staat. Vanuit de gemeente kwam ook de wens om het energieneutraal te maken. Maar dat kost wel veel geld (meer dan vijf miljoen euro, red.). Het feit dat het complex daarna weer vijftig jaar mee kan, gaf voor ons de doorslag.’

Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping op de Berg en Dalseweg.

Wie meteen naar de Van Nispenstraat wil verhuizen, moet sowieso nog een jaartje wachten. En daarna hopen dat je aan de eisen voldoet. ‘We verwachten dat het een populair complex wordt. Het is een rustige straat en je betaalt ongeveer evenveel huur als eerst. Het liefst willen we milieubewuste studenten trekken, omdat de woningen straks gebouwd zijn op een niet overmatig energieverbruik. Hoe we daarop gaan selecteren, is nog niet duidelijk, maar we willen voorkomen dat er stellen gaan wonen die tegelijkertijd de verwarming aanzetten en het raam open hebben.’

Begin 2020 hopen de SSH& en bouwbedrijf Hendriks het vernieuwde complex af te hebben. En dan kan het er weer minimaal vijftig jaar tegenaan.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!