SSH& maakt studentenhuizen energiezuinig met ijsbuffer

05-01-2018

Studentenhuisvester SSH& maakt studentenflats energiezuiniger met zonnepanelen. Sommige complexen worden gasloos of krijgen een ondergrondse ijsbuffer.

Studentenhuisvester SSH& investeert dit jaar miljoenen in energiebesparing en het opwekken van duurzame energie bij vele Nijmeegse flatgebouwen. Enkele complexen worden energieneutraal. Zo plaatst SSH& in 2018 ruim 1.300 zonnepanelen op studentenflats. Nu liggen er al zo’n 2.000 op de daken van SSH&-complexen.

Doddendaal

Bij het complex Doddendaal (146 kamers) in het Nijmeegse centrum worden de installaties voor zonne-energie straks gecombineerd met energie-opslag in een ijsbuffervat in de kelder van het gebouw. Die laatste techniek is vrij revolutionair. Het is eerder in Nijmegen toegepast bij de bouw van het hofgebouw van het klooster in Brakkenstein. Hier ligt sinds enkele jaren een ondergrondse betonnen ijsbuffer.

Dit ijsbuffervat werkt een beetje zoals een koelkast. ‘Achter de koelkast is het ook altijd warm. Die warmte komt vrij doordat de koelkast koel moet blijven’, zegt Tom Jegen, projectleider bij SSH&. De warmte die via zonnecollectoren op het dak wordt binnengehaald, wordt in de zomer in de ondergrondse buffer opgeslagen. Is er in de koude periode warmte nodig, dan wordt het water in die buffer afgekoeld tot onder het vriespunt. Daarbij komt weer warmte vrij die gebruikt kan worden voor de verwarming van de kamers.

Uitbreiding

SSH& kijkt ook al naar andere woongebouwen om daar ook met zonthermie en ondergrondse ijsbuffers aan de slag te gaan. De studentenhuisvester zoekt ook naar mogelijkheden om enkele complexen gasloos te maken. Dit jaar wordt in ieder geval begonnen met het energieneutraal maken van het woongebouw aan de Van Nispenstraat. Dit complex wordt super-geïsoleerd. ‘Het gasgebruik hier zal straks minimaal zijn.’ SSH& rekent de investeringen in energiebesparing niet door aan de huurders. ‘De woonlasten blijven even hoog.’

De corporatie gaat de studenten wel meer bewust maken van hun gas en elektraverbruik. Zo doet een aantal Nijmeegse studentenhuizen deze winter voor het eerst mee aan de landelijke Student Energy Race. In die panden zijn zogenaamde ‘slimme’ energiemeters geplaatst die gekoppeld zijn aan een website en een app. Hiermee kunnen bewoners continu hun eigen energiegedrag bekijken en dat van hun tegenstanders.

Dit artikel van Rob Jaspers staat vandaag in de Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands