Muze voor Huize Heyendael onthoofd

24 jul 2015

De Muze van de Kunst voor Huize Heyendael is onthoofd. Het kunstwerk van de Belgische beeldhouwer Egidius Ludovicus Everaerts mist ook een hand met daarin een boek.

Het vernielde standbeeld voor Huize Heyendael. Foto: Annemarie Haverkamp
Het vernielde standbeeld voor Huize Heyendael. Foto: Annemarie Haverkamp

Een van de twee standbeelden die in het gras voor Huize Heyendael staan, is onthoofd. Het kunstwerk mist ook een hand. Het gaat om het beeld Muze van de Kunst van de Belgische beeldhouwer Egidius Ludovicus Everaerts (1877-1949). Volgens de politie is in de nacht van zondag op maandag tegen het kunstwerk aan geschopt. De missende lichaamsdelen werden naast het beeld teruggevonden en zijn veiliggesteld.

De Muze siert samen met een beeld van Mercurius de tuin voor Huize Heyendael. Beide beeldhouwwerken zijn rond 1914 gemaakt. De beeldhouwer Everaerts kwam naar Nijmegen omdat hij decoratief werk maakte voor De Vereeniging én vanwege de opdracht om het kasteeltje Heyendael te verfraaien. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de rijke zakenfamilie Jurgens. De beelden zijn gemodelleerd naar Tony en Rini, en zoon en dochter van Jurgens. Van de toegetakelde muze is niet alleen het hoofd weg, maar ook een tablet (boek/tafel) met als tekst ‘Kunst Veredelt’.

De oorspronkelijke Muze, met hoofd, hand en boek. Foto: Willem Nabuurs (Wikimedia Commons)
De oorspronkelijke Muze, met hoofd, hand en boek. Foto: Willem Nabuurs (Wikimedia Commons)

Buitengewoon triest
Jos Joosten, voorzitter van de historische vereniging Numaga en hoogleraar Nederlandse letterkunde, noemt de vernieling ‘buitengewoon triest’: ‘Het gaat om zeer zichtbare beelden van een kunstenaar die op prominente plaatsen als het Canisius College en De Vereeniging het decor van Nijmegen bepaalt.’ De onthoofding is volgens Joosten volstrekt zinloos. ‘Het gaat niet om brons of koper. Louter vandalisme. Ik hoop dat dit niet blijft liggen in de Vierdaagsedrukte, maar dat de universiteit stappen zet om de daders te achterhalen.’

De Radboud Universiteit meldt dat donderdagochtend aangifte is gedaan bij de politie. Volgens een politiewoordvoerder zag een getuige in de bewuste nacht rond half drie twee ‘blanke jongemannen’ bij het kunstwerk. De daders zijn (nog) niet gepakt. / Annemarie Haverkamp

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!