Gemeente wil definitief een einde maken aan wonen in het Tiemstrapand

05 feb 2019

Er mag niet meer gewoond worden in het veelbesproken Tiemstrapand in Nijmegen-West. De circa twintig studenten en werkende jongeren die er nu wonen, moeten er op 1 april uit.

Tientallen leegstaande huurappartementen blijven leeg. Dat is de inzet van de gemeente Nijmegen. Die wil wonen definitief blokkeren via een bestemmingsplanwijziging.

Het is een nieuwe stap in een langlopend conflict over het voormalige kantoorpand op de hoek Wolfskuilseweg/Energieweg. Dat is in 2016 door twee ondernemers voor 1,6 miljoen gekocht en voor 2 miljoen rigoureus verbouwd, hoewel de bouwvergunningen op dat moment niet rond waren. Er werden tachtig kant en klare appartementen in gemaakt, inclusief keukens, toiletten en douches. Maar volgens de gemeente is wonen pal langs de drukke Energieweg en nabij industrieterrein Nijmegen-West ongezond en volstrekt onwenselijk.

Failliet

Eerdere pogingen van de gemeente om wonen in het Tiemstrapand te dwarsbomen strandden. In 2016 weigerde Nijmegen een zogenoemde omgevingsvergunning af te geven. De twee ondernemers, Humphrey Janssen en Jeroen van Erdelen, gingen failliet. Maar in september jongstleden bepaalde de Raad van State – het hoogste rechtsorgaan van het land – dat wonen in het voormalige kantorencomplex wel degelijk mogelijk moest zijn. Volgens deze hoogste rechter was een woonverbod strijdig met het huidige bestemmingsplan. Daarop dienden de ondernemers een miljoenenclaim in tegen de gemeente Nijmegen.

Nu denkt de gemeente via een bestemmingsplanwijziging alsnog haar gelijk te kunnen halen. En wel door de huidige bestemming ‘gemengd’ – die ruimte laat voor wonen – eraf te halen.

Dit tot grote schrik van de huidige investeerders in het pand, verenigd in Stichting de Wolfskuil. ‘De geluidsbelasting voor bewoners is nu te hoog, daarom gaan we maatregelen nemen om de gevel te isoleren. We gaan het pand helemaal opknappen, het wordt een sieraad voor de buurt’, aldus Coen Nass, een van de zes investeerders.

De nu ingezette koers van de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen, staat volgens Nass haaks op de uitspraak van de Raad van State. ‘In samenspraak met de gemeente willen we er iets goeds van maken. Er is in Nijmegen behoefte aan woningen voor jongeren en expats. Als het pand leeg staat, verloedert het.’

Dit artikel van Jacqueline van Ginneken verscheen eerder in De Gelderlander.

1 reactie

  1. Ger Wouters schreef op 6 februari 2019 om 12:10

    goedemiddag,

    ik ben eigenaar van Wolfskuilseweg 275-277 en heb inmiddels begrepen
    dat ik ook onderwerp bent van hetgeen de Gemeente voorheeft.
    no 277 is bedrijfsruimte en verhuurd.
    op 275 zit woonbestemming en betaal ook al jaren onroerend goed belasting.
    De grond om het pand heen wordt ook nog gedeeld met de eigenaar van no. 273
    (bungalow ) en die zou er dan wel mogen blijven wonen.
    ik heb communicatie met mevrouw mr. Anne Marie Weersink curator in het faillissement.
    Mogelijk dat wij elkaar van dienst kunnen zijn hoe we gezamenlijk kunnen optrekken tegen de Gemeente ik ben te bereiken op 06-53957364

    ik ben betrokken wij VvE Beheer Nijmegen welke diensten uitvoert voor Vve’s in nijmegen en omgeving.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!