Studenten op de campus gaan massaal voor GroenLinks-PvdA

22 nov 2023

GroenLinks-PvdA is met voorsprong de populairste partij bij Nijmeegse studenten. Dat blijkt uit een exitpoll van Vox onder 430 studenten in stembureau De Refter. D66, Volt en NSC volgen op grote afstand.

Traditiegetrouw kunnen de linkse partijen op een groot aantal stemmen rekenen bij Nijmeegse studenten en dat is deze verkiezingen niet anders. Van de 430 studenten die hun stem met Vox wilden delen, stemde 48 procent op GroenLinks-PvdA.

Ook D66 (10,5 procent) en Volt (7 procent) wisten veel studenten aan zich te binden.

Strategische stemmers

GroenLinks-PvdA heeft veel roodgekleurde vakjes waarschijnlijk te danken aan de zogenaamde strategische stemmers, die in een stem op de partij hun enige kans zien om een linkse partij groot te maken. Dat geldt ook voor International Business Communication studente Marit Brummel. ‘Ik hoorde van veel mensen dat ze dit deden’, zegt ze.

Een student bedrijfskunde, die anoniem wenst te blijven, geeft aan ook strategisch gestemd te hebben: ‘Ik zat heel erg te twijfelen tussen de Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA. Om de linkse stem in de politiek wat meer gewicht te geven, ben ik voor de tweede partij gegaan.’

De nieuwe partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract, kon op 6 procent van de stemmen rekenen. Een andere partij die het goed deed onder studenten was de Partij voor de Dieren (5,1 procent).

Minder stemmen voor rechts

De rechtse partijen deden het minder goed op de campus. Zo kreeg de BBB geen enkele stem van de ondervraagde studenten. Drie studenten stemden op JA21, één op Forum voor Democratie. 26 studenten wilden hun stem liever niet delen met een Vox-reporter.

Veel studenten en medewerkers kwamen vandaag naar de Refter om hun stem uit te brengen. ‘Er is een hele hoge opkomst, waarschijnlijk omdat dit gewoon een populair stembureau is’, aldus de voorzitter van het stembureau. Tijdens de middagpauze liep de rij voor de stemhokjes door de hele kantine. Ook in het Radboudumc was een stembureau.

Met medewerking van Maaike Hollestelle en Jesse Miltenburg.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 23 november 2023 om 12:31

    Dit maakt me wel weer blij.
    Het beantwoord aan de volkswijsheid:
    “Als je jong bent en rechts heb je geen hart en als je oud bent en (nog) links heb je geen verstand.”

  2. Ellen schreef op 23 november 2023 om 22:13

    Wat mij zorgen baarde, waren de gigantische rijen op dit stembureau- het leek de Efteling wel. Hopelijk zijn hier niet te veel mensen door ontmoedigd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!