Studentenraad wil (alweer) bier voor half vier

02-11-2016, 07:50

De tapkraan van het Cultuurcafé gaat pas om half vier open - dat is al jaren zo. En het is ook niets nieuws dat de studentenraad probeert om daar wat aan te doen. Komende maandag gaan studenten een nieuwe poging wagen en vragen aan het college van bestuur stellen: 'We mogen wel stemmen, maar niet zelf kiezen wanneer we een biertje drinken.'

Timo Bakrin, die namens de gezelligheidsverenigingen in de Universitaire Studentenraad zit, gaat maandag tijdens de gezamenlijke vergadering aan het universiteitsbestuur vragen om nog eens naar de maatregel te kijken. Hij noemt het ‘betutteling’ dat studenten niet zelf kunnen kiezen wanneer ze een biertje bestellen. ‘Als ik in de zomer om twee uur klaar ben met een zwaar tentamen en ik met studiegenoten een biertje wil drinken, dan moeten we naar de stad. De universiteit gaat met allerlei verbouwingen een prachtig campushart creëren, dan is het extra jammer dat je van die mooie campus af moet als je ’s middags wat wilt drinken.’

‘We zijn allemaal volwassen’

Bakrin (en met hem de hele studentenraad) vindt de studenten verstandig genoeg om met een soepeler alcoholbeleid om te gaan. ‘We zijn allemaal volwassenen. We mogen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en moeten kiezen welke studie we willen gaan doen – één van de belangrijkste keuzes uit je leven – maar we mogen niet zelf kiezen wanneer we een biertje drinken. Dat vind ik absurd.’ Bakrin pleit voor een versoepeling van de ‘geen bier voor half vier’-regel. ‘Maak er één uur van. Of twee uur…’

Speerpunt
Het is zeker niet de eerste keer dat dit onderwerp op de politieke agenda van de universiteit staat. Bij de opening van het café, in 1996, was het college van bestuur bang dat studenten vol aan het bier zouden schieten voordat ze college hadden. Om dat te voorkomen, ging er een spreekwoordelijk tijdslot op de tapkraan. Voor vier uur werd er geen alcohol geschonken. Dit onderwerp werd vrijwel direct een strijdpunt van studentenpartijen. Studentenpartij Student’01 maakte er aan het begin van de eeuw zelfs haar speerpunt van en lanceerde de slogan ‘bier voor vier’. Later werd de maatregel met een half uur versoepeld.

In 2012 werd voor het laatst gediscussieerd over de regel. Toen sprak het college van bestuur weinig hoopgevende woorden: ‘Er zal geen bier geschonken worden voor half vier. Daar verandert niets aan. Als er al iets wordt aangepast, dan zal het eerder later dan vroeger worden.’ Een lichtpuntje voor de Studentenraad: dat universiteitsbestuur is inmiddels volledig vertrokken.

Meer lezen over medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

10 reacties

 1. Schittermagische pikkenbaas schreef op 2 november 2016 om 11:09

  Kan iemand zijn naam goed schrijven? Het is Timo Ayo Deelen Basit Bakrin, met een ‘n’.

  • Mathijs Noij schreef op 2 november 2016 om 11:21

   Dank, is aangepast.

 2. Oud medezeggenschapper schreef op 2 november 2016 om 12:30

  Het gaat naar mijn idee niet om betutteling van de studenten maar met name over het imago dat de universiteit (niet) uit wil stralen. Ik verwacht ook niet dat dit een discussie is die je snel gaat winnen. Omdat het ook niet echt een belangrijk punt is zou ik vooral niet te veel waardevolle vergadertijd hieraan verspillen.

  • barplakker schreef op 2 november 2016 om 14:21

   Wat wil je ´uitstralen als universiteit´ dan? Dat elke student van 8:30 tot 17:30 met de studie bezig is, danwel in de collegezaal danwel in de UB? Iedereen weet dat dat bij lange na niet de realiteit is.

   Daarnaast zal het imago van de universiteit er niet aan onderdoorgaan als er wat studenten om 2 uur ´s middags aan een biertje zitten, kom op zeg.

   Dat er wellicht belangrijkere zaken zijn om je aandacht op te vestigen ben ik met je eens.

  • Nog een oud-medezeggenschapper schreef op 2 november 2016 om 14:55

   Helemaal mee eens

  • barplakker schreef op 2 november 2016 om 16:12

   Met mij of met oud medenzeggenschapper?

  • Nog een oud-medezeggenschapper schreef op 3 november 2016 om 14:06

   Ik ben het eens met de oud-medezeggenschapper. Jouw opmerking zag ik eerder nog niet. Ik denk dat het niet nodig is dat studenten voor half 4 alcoholische dranken kunnen nuttigen. Veel cafés in de stad gaan ook pas rond die tijd open. Natuurlijk, studenten kunnen prima een biertje drinken ’s middags als ze maar college tot 2 uur hebben. Maar het signaal dat er vanaf 12 uur of 1 uur alcohol genuttigd mag worden op de campus, lijkt mij niet wenselijk. En als studenten echt zo graag al vroeg in de middag willen drinken, kunnen ze altijd even naar de Aldi lopen.

 3. RJ schreef op 2 november 2016 om 16:07

  Dit was hetzelfde College van Bestuur dat tijdens de introductie een cantus introduceerde…. Dus als je het jonge eerstejaars onder groepsdruk in de maag splitst, dan mag het wel. Duidelijke lijn van het CvB…

 4. Bram schreef op 3 november 2016 om 15:38

  Op de han mag het vanaf 3 uur

  Doe er je voordeel mee

 5. Piet schreef op 7 november 2016 om 17:06

  “..(1) mogen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en
  (2)moeten kiezen welke studie we willen gaan doen – één van de belangrijkste keuzes uit je leven –
  dus (3) … we mogen … zelf kiezen wanneer we een biertje drinken.”
  Een erg strakke argumentatie vind ik dit niet: Het feit dat iemand mag kiezen uit alternatieven impliceert niet dat die persoon ook goede keuzes maakt.
  Betuttelend van CvB; ja , maar of dat erg is?? Trouwens… waarom bier?

Geef een reactie