Studentenschakers uit het hele land komen naar Nijmegen

04 apr 2022

Dankzij de Netfix-serie The Queen’s Gambit werd schaken een populaire sport. De nieuwe Nijmeegse studentenschaakvereniging is zo snel gegroeid dat ze binnen een jaar al een landelijk toernooi organiseert.

De club bestaat nog geen jaar en telt nu al honderd leden. Ofwel, het gaat lekker met schaakvereniging Tussen de Torens. Als kers op de taart komt er nu ook een landelijk toernooi. Studenten uit het hele land nemen het eind april tegen elkaar op in het Radboud Sportcentrum.

‘We hebben contact gezocht met studentenschaakvereniging Noesis in Eindhoven’, vertelt voorzitter Bauke Spoor. ‘Het toernooi organiseren we gezamenlijk.’ Samen hebben ze zo’n 75 complete schaaksets. Als zich meer deelnemers melden, kunnen ze borden en stukken lenen van een bevriende vereniging.

Spoor kijkt ernaar uit nieuwe studenten te ontmoeten die gek zijn van schaken. ‘Ik kan er uren over praten, het is gewoon heel leuk om mensen tegen te komen die snappen wat je zegt.’ Inmiddels hebben zich al schakers opgegeven uit elf verschillende steden, waaronder Amsterdam en Groningen. Als het toernooi een succes wordt, moet het er jaarlijks van komen.

Woensdag schaakdag

De toegenomen populariteit voor de schaaksport is mede te danken aan de Netflix-serie The Queen’s Gambit. Maar dat effect zal niet blijvend zijn, vermoedt Spoor. Het is ook alweer even geleden dat de serie een hit was. ‘Ik ben benieuwd hoeveel leden zich melden voor onze vereniging in het nieuwe studiejaar.’

‘Onze leden worden in korte tijd snel beter’

Mochten dat er minder zijn, dan is dat geen probleem. Woensdag blijft schaakdag voor Tussen de Torens. De leden spelen tegen elkaar en drinken daarna een biertje. Studenten kunnen ook cursussen volgen op verschillende niveaus. ‘Ze worden in korte tijd snel beter’, heeft Spoor ervaren. Lachend: ‘Het gaat me nu een stuk minder makkelijk af om tegen ze te spelen.’

Voor het toernooi op 24 april hebben de Eindhovense en de Nijmeegse schaakvereniging een sponsor gevonden. Daardoor kunnen ze als eerste prijs een drone uitreiken en is er budget voor geldprijzen en bekers. Hoe de wedstrijden er precies uit komen te zien, is afhankelijk van het niveau van de schakers die zich inschrijven. En zijn in elk geval zeven rapid chess rondes van tien minuten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!