Studentenverenigingen stellen ontgroeningen uit wegens corona

11 sep 2020

Dit jaar geen feuten die cantusliederen uit hun hoofd leren of ludieke acties uitvoeren om lid te mogen worden van de vereniging. Door de coronacrisis zijn de ontgroeningen uitgesteld. Hoe maken de kersverse eerstejaarsleden nu kennis met hun vereniging?

‘Een online introductietijd? Daar zien wij echt geen heil in’, zegt Floor Rohwer, praeses van studentenvereniging Ovum Novum. ‘Bij een virtuele kennismaking mis je toch een stukje verbondenheid. Wij gunnen onze nieuwe leden een net zo leuke tijd als wijzelf hebben gehad, daarom stellen wij onze introductie liever uit.’

Ook studentenvereniging Carolus Magnus ziet een virtuele ontgroening niet zitten. Beide verenigingen hebben hun introductietijd begin dit collegejaar (niet te verwarren met de ‘normale’ introductie vanuit de Radboud Universiteit) doorgeschoven. Carolus is van plan om de Eigen Introductie, zoals de vereniging de ontgroeningsperiode noemt, in februari alsnog te houden. ‘Maar het is natuurlijk de vraag of het dan wél kan’, verzucht praeses Martin van der Vies.

Kaf van het koren

Een introductie op afstand ziet hij in ieder geval niet zitten: ‘We gunnen onze leden een echte ontgroening en op anderhalve meter is de ervaring toch minder intens.’ Mocht het echt niet anders kunnen, dan komen er toch ontgroeningsactiviteiten online, zegt Van der Vies. ‘Zo’n introductietijd is namelijk zowel voor de vereniging als voor leden belangrijk: leden kunnen op die manier zelf kijken of Carolus echt iets voor ze is en wij willen ook het kaf van het koren kunnen scheiden. Wil je lid worden van onze vereniging? Laat maar zien dan!’

‘Wil je lid worden van onze vereniging? Laat maar zien dan’

Om ervoor te zorgen dat de ‘feuten’ elkaar ook zonder ontgroening al kunnen ontmoeten, organiseren de twee verenigingen voor de nieuwe jaarclubs onder andere borrels op anderhalve meter afstand of online.

Een vereniging die geen problemen ervaart met een coronaproof-introductie, is roeivereniging Phocas. De kennismakingsdag, waar eerstejaars kunnen snuffelen aan de ‘normen en waarden’ van de vereniging, gaat gewoon door. ‘Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk, en dit jaar wordt er niet gezongen’, vertelt voorzitter Miriam Langhout.

Recordaantal 

Waar verenigingen voor een uitdaging staan om activiteiten te organiseren, hebben ze tegelijkertijd meer leden dan ooit. ‘Studenten zijn toch op zoek naar een sociaal vangnet en willen vrienden in Nijmegen vinden’, redeneert Rohwer van Ovum Novum.

De andere twee voorzitters denken ook dat dat de reden is. ‘En bovendien schrijven studenten zich nu nuchter in’, reageert praeses Van der Vies. ‘In eerdere jaren kwam het met regelmaat voor dat leden zich tijdens de algemene introductie dronken inschreven en vervolgens niet kwamen opdagen.’

Het kan zijn dat meer nieuwe studenten zich de afgelopen weken inschreven omdat de drempel ‘ontgroening’ was weggenomen. ‘Studenten zien vaak tegen de Eigen Introductie op’, geeft Van der Vies toe. Desondanks vermoedt hij dat enthousiasme voor het lidmaatschap de boventoon viert.

Zoals voorheen

Bij roeivereniging Phocas zijn veel studenten lid geworden omdat sporten ondanks corona is toegestaan, denkt voorzitter Langhout. ‘Borrels zijn er momenteel nog niet, maar de eerstejaars ontmoeten elkaar al wel in de boot. Daar krijgen we gelukkig positieve reacties op’.

Hoewel de verschillende voorzitters ervan uitgaan dat het wel goed komt dit jaar, balen ze allemaal van de situatie. ‘Dit nooit meer’, zegt Van der Vies stellig. ‘Ik hoop dat het snel weer wordt zoals voorheen’, besluit Langhout.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!