Stukafest start crowdfunding voor online editie

24 nov 2020

Stukafest maakt van de nood een deugd. Het studentenkamerfestival is komende februari volledig online, en dat geeft studenten de kans om ook in andere studentensteden (digitale) optredens bij te wonen. Om dit 'Stukafest TV' financieel rond te krijgen is de organisatie een crowdfunding gestart.

Al sinds 2001 vindt het Studentenkamerfestival Stukafest plaats in Nijmegen. Voor één avond worden verschillende studentenkamers omgetoverd tot een kleine theaterzaal of poppodium. Maar tijdens de coronacrisis is het onverantwoord om twintig man in een studentenkamer van 15 vierkante meter te stoppen.

Daarom komt de landelijke organisatie van Stukafest dit jaar met een geheel online variant: Stukafest TV. Op dit online platform gaat Stukafest in februari elke vrijdag uitzenden, vertelt Vera van Nuenen, medeorganisator van Stukafest Nijmegen. In de vier afleveringen staan telkens drie andere steden centraal. Zo komen uiteindelijk alle twaalf steden die Stukafest organiseren aan bod.

Op 5 februari start Nijmegen samen met Tilburg en Middelburg. Daarna komen Groningen, Leiden en Zwolle. In de derde week staan Utrecht, Rotterdam en Leeuwarden centraal. De hekkensluiters zijn Amsterdam, Delft en Eindhoven.

Dragshow

De kijker hoeft tijdens de uitzendingen niet per se voor één stad te kiezen. Van Nuenen: ‘Elke stad heeft zijn eigen zender op Stukafest TV. Als kijker zap je dan langs één van de drie steden en kun je zien wat zij hebben georganiseerd.’

Wat voor optredens er dan te zien zijn? Net als bij het fysieke Stukafest zijn er drie rondes met telkens drie verschillende optredens, legt Van Nuenen uit. Op het programma staan onder anderen Emily Salvia (met een dragshow), de Spaanse danser Joan Ferré en CLOUDSURFERS, de winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân. In tegenstelling tot het oorspronkelijke Stukafest hoef je als kijker nu niet voor één optreden te kiezen. Als het tegenvalt kun je direct overschakelen naar een andere zender.

Crowdfunding

Of al deze plannen werkelijkheid worden is echter nog allerminst zeker; de organisatie heeft de financiën namelijk nog niet rond. ‘Er kan dit jaar geen kaartverkoop plaatsvinden’, legt Van Nuenen uit. ‘Aan aangezien er grootse plannen zijn voor Stukafest TV, moet er op een andere manier financiering gevonden worden.’

Die alternatieve manier is crowdfunding. Via donaties op de website ‘Voordekunst’ kunnen mensen al donaties doen vanaf 10 euro. Ze krijgen hiervoor een shout out terug, een vermelding op een bedankscherm tijdens Stukafest TV zelf.

Met de crowdfunding hoopt de landelijke organisatie deze maand in totaal 9500 euro op te halen. Met nog een kleine week te gaan is de organisatie bijna op de helft. Van Nuenen: ‘Of het gaat lukken is dus nog niet zeker. Stukafest TV kan pas doorgaan als we genoeg geld ophalen, elke bijdrage is hard nodig.’

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!