Summer School bij een pannenkoek

09-08-2017, 14:09

Zo vanzelfsprekend als wij pannenkoeken met stroop vinden, zo apart is dat voor veel buitenlanders. Meer dan tweehonderd internationale studenten, onderzoekers en docenten begonnen deze week aan een Summer School. Waarom kwamen ze naar Nijmegen, vroeg verslaggever Jozien Wijkhuijs bij een avondmaaltijd op de Pannenkoekenboot.

Studenten Maria (Mexico), Wojtek (Polen) en Przemek (Polen), volgen de cursus Decision analysis: theory & practice. Ze eten pannenkoek met salami.
Maria: ‘In Mexico eten we kleine pannenkoekjes voor het ontbijt, dit eten is voor mij niet echt normaal. Het is wel een leuke manier om de dag af te sluiten, we zijn al sinds vroeg in de ochtend naar college geweest.’

Przemek: ‘Toen ik op Google zocht op ‘decision analysis’ en ‘summer school’, was deze cursus de eerste die opdook. Pas later hoorde ik dat mijn vriend Wojtek hier al twee keer eerder geweest was. Toen gingen we samen.’

Wojtek: ‘Ik heb me iedere keer goed vermaakt hier aan de Radboud Universiteit, de cursussen zijn interessant en het sociale programma is ook erg goed. Het is niet erg om in de collegebanken te zitten in augustus. Ik kan altijd later dit jaar nog op vakantie.’

Przemek: ‘Wanneer? Je werkt alleen maar! Al ben ik het wel met Wojtek eens. Dit is net vakantie, ik rust uit terwijl ik naar interessante colleges luister. De cursus gaat over hoe mensen beslissingen nemen, welk proces daaraan vooraf gaat en hoe je die beslissingen achteraf kan analyseren.’

Wojtek: ‘Eigenlijk kunnen we dus achteraf bepalen of de beslissing die ik heb genomen om hier te komen, of om salami op deze pannenkoek te doen, de goede was.’

Enyi (Taiwan), Margaret (Schotland) en Lianne (Nederland) zijn docenten bij de cursus Excellence beyond borders. Hun college wordt gevolgd door docenten, onderzoekers en mensen  van het ministerie. Ze geven de voorkeur aan een hartige pannenkoek.

Enyi: ‘Natuurlijk moet zo’n Summer School middenin de zomer, want dan hebben mensen die in dit veld werken de tijd om naar onze cursus te komen.’

Lianne: ‘We doen het om verschillende redenen, maar vooral omdat we erg ambitieus zijn. We willen onderwijs als geheel verbeteren, dat kost veel inzet. Er komen mensen van over de hele wereld en ze zijn zo gemotiveerd. Dat is voor de docent ook heel leerzaam en leuk.’

Margaret: ‘Het is mijn eerste keer op een pannenkoekenboot. Varen en eten, how could you beat that? Ik ben geen zoetekauw, dus ik eet alleen hartige dingen op mijn pannenkoek.’

Lianne: ‘Voor mij blijft het bij spek en stroop, zoals voor de meeste Nederlanders.’

Onderzoekers Manolis, Hannah, Sarah, Ailsa en Marie-Louise (allemaal uit Schotland) volgen de cursus The ins and outs of kidneys: from physiomics to transplantation. Ze verbazen zich over pannenkoek met hardgekookt ei.
Marie-Louise: ‘De week is heel erg goed georganiseerd. De lunch was bijvoorbeeld fantastisch.’

Ailsa: ‘Niet alleen dat, hoor. Het programma is ook heel bruikbaar voor ons werk als nieronderzoekers. We werken allemaal aan de Universiteit van Edinburgh. Dit is voor ons dus geen vakantie, maar werk.’

Marie-Louise: ‘Ze hebben ons meegenomen naar het anatomisch museum, waar we een baarmoeder hebben gezien waar al meerdere kinderen uit zijn gekomen. Dat zag er heftig uit.’

Sarah: ‘Ik vond het interessant!’

Sarah: ‘Dit uitje op de pannenkoekenboot is voor ons een beetje gek. In Edinburgh eten we alleen pannenkoeken in de avond als het de dag voor Lent, de vastentijd, is. Je zou geen restaurant kunnen vinden dat ze op deze manier verkoopt.’

Marie-Louise: ‘Er lagen zelfs hardgekookte eieren om er op te doen!’

Hannah: ‘Ik heb het gewoon bij vruchtenhagel gehouden.’

Geef een reactie