Universiteit bereidt zich voor op fysiek onderwijs na de meivakantie

14 apr 2021

Mogen de universiteiten op 26 april nu wel of niet open? Daarover geeft het kabinet volgende week pas uitsluitsel, bleek gisteren tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. De Radboud Universiteit heeft alvast besloten om de collegezalen hoe dan ook niet te openen voor 10 mei.

Universiteiten hopen vanaf 26 april weer fysiek onderwijs te mogen geven. Die datum werd eerder door het kabinet genoemd als het moment dat het hoger onderwijs weer open kan. Volgende week wordt definitief bekend gemaakt of dat plan doorgang vindt, zo bleek gisteren tijdens de persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Voorbereiden

De Radboud Universiteit zal hoe dan ook de deuren van de collegezalen niet openen vóór de meivakantie (3 mei tot 7 mei). In een nieuwsbericht van de universiteit staat dat de week van 26 april nog gebruikt zal worden voor voorbereidingen. Vanaf diezelfde week kunnen studenten in hun persoonlijk rooster zien wanneer zij weer naar de campus mogen komen.

Zodra fysiek onderwijs weer mogelijk is, krijgen studenten en docenten de beschikking over zelftesten. Het gebruik daarvan is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd: ‘De Radboud Universiteit doet een beroep op iedereen om daarvan gebruik te maken, voor de veiligheid van jezelf, medestudenten en docenten.’ Nu al loopt er een kleinschalige pilot met zelftesten.

Sociale controle

Gisteren zei hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss tegen Vox dat zelftesten goed kunnen werken, maar dat het dan wel belangrijk is dat campusbezoekers elke week twee of drie testen doen. Om ervoor te zorgen dat de testen goed worden gedaan, en ook om de sociale controle te vergroten, deed hij de suggestie om de testen op de campus te laten uitvoeren.

Een ander voordeel van het testen op de campus, aldus Voss, is dat de testen niet opgehaald of thuisbezorgd hoeven te worden. De universiteit laat vandaag weten nog geen beslissing te hebben genomen over de manier waarop de testen verdeeld worden onder studenten en medewerkers. Daarover krijgen zij nog bericht.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!