Universiteit haalt vacatures beurspromovendi offline na ophef

23 jan 2020

De Radboud Universiteit heeft drie vacatures voor beurspromovendi donderdagmiddag offline gehaald, nadat deze tot verontwaardigde reacties leidden. De universiteit wil geen promovendi werven op basis van een beurs, luidt de verklaring in een bericht op de website.

De promovendi zouden een beurs krijgen van de Duitse Gerda Henkel Stiftung van 1600 euro per maand en niet in dienst komen van de universiteit. Daardoor zouden ze niet vallen onder de reguliere arbeidsvoorwaarden. Ze zouden onder meer geen vakantiedagen krijgen of pensioen opbouwen. Bovendien is 1600 euro minder dan het minimumloon.

‘Schandalig dat dit kan op mijn universiteit’, reageerde een promovendus bij letteren, de faculteit die de vacatures uitschreef. Hij refereerde aan het eerder geuite standpunt van de Radboud Universiteit voorstander te zijn van redelijke arbeidscontracten voor promovendi.

De vacature had inderdaad zo niet moeten verschijnen, zegt de universiteit nu. ‘De Radboud Universiteit ziet promovendi uit principe niet als student’, schrijft het college van bestuur in een toelichting. De Faculteit der Letteren heeft de teksten nu offline gehaald, op verzoek van de bestuurders.

Op verzoek geplaatst

De reden dat de vacature aanvankelijk wel was geplaatst, was een verzoek van de Gerda Henkel Stiftung. Die had de letterenfaculteit gevraagd mee te doen aan de werving, de faculteit gaf daar gehoor aan. Schijnbaar gebeurde dat zonder overleg met het college van bestuur. ‘Het college van bestuur heeft de faculteit nu gevraagd daarmee te stoppen’, staat te lezen op ru.nl.

In haar bericht benadrukt de universiteit dat promovendi met een externe beurs welkom blijven. Ze gaat alleen niet de werving ervan faciliteren, bijvoorbeeld in de vorm van het plaatsen van een vacaturetekst. ‘Promovendi die een beurs van een andere organisatie krijgen, kunnen wel begeleiding krijgen en promoveren aan de Radboud Universiteit, uiteraard onder voorwaarde dat de promotie aansluit op het onderzoek.’

Een screenshot van delen van de inmiddels offline gehaalde vacatures

3 reacties

 1. Evert van der Zweerde schreef op 23 januari 2020 om 22:49

  Zeer terechte beslissing!!! Laten de Nederlandse universiteiten samen proberen dit tegen te houden in de hoop op een inktvlekwerking in de richting van vergelijkbare situaties in andere sectoren.

 2. Kay ter Warde schreef op 24 januari 2020 om 10:22

  Weggehaald, maar de vacatures bestaan gewoon nog.

  Toen ons CvB zei “promovendi zijn medewerkers”, klonk dat zo ferm dat het een belofte leek. Een principe. Nu blijkt dat we de kleine lettertjes hadden moeten lezen. Als de constructie maar niet illegaal is, dan is uitbuiting eigenlijk wel prima voor de Radboud?

 3. gerrit schreef op 29 januari 2020 om 15:36

  Als ik het goed begrijp is er dus gestopt met werven op de RU website, maar komen deze werknemers alsnog voor 1600 euro/m op de RU werken? Schandalig hoor.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!