Wetenschap op de Zwarte Cross: kennen motorcrossers angst?

12-07-2017

Morgen start de Zwarte Cross, mét wetenschappers van de Radboud Universiteit. Neurowetenschapper Mahur Hashemi (29) geeft een lezing over angstreacties bij motorcrossers. Zelf pakt ze liever de fiets.

Bij de Zwarte Cross denk je in eerste instantie aan potige Achterhoekers die oerend hard op hun Norton of BSA scheuren. Ook dit jaar programmeert het festival in Lichtenvoorde een grote cross en motorstunts. Dat is mooie input voor de lezing van neurowetenschapper Hashemi: zij gaat in op de vraag hoe mensen omgaan met acute dreiging. Hoe houden motorcrossers het hoofd koel?

‘Ook motorcrossers kennen angst, maar ze zijn getraind om die tijdens het rijden onder controle te houden’, vertelt Hashemi. Binnen de onderzoeksgroep van hoogleraar Experimentele psychopathologie Karin Roelofs bestudeert ze de automatische stressreacties van politiemensen. Ze onderzoekt waarom zij bij dreiging verstijven, vechten of vluchten en hoe deze reacties samenhangen met hun mentale weerbaarheid.

Tipi

Hashemi stemt haar verhaal op het festival zo goed mogelijk af op de crossende toehoorders, om haar lezing ‘toegankelijk en vermakelijk’ te houden. Over gebrek aan belangstelling maakt ze zich niet druk. ‘Ik zie wel. Zelf vind ik lezingen juist leuk ter afwisseling. Vier dagen feesten houd ik niet vol.’ Bovendien is de sfeervolle setting op het festival, een tipitent met maximaal dertig plaatsten, snel gevuld.

Hashemi vindt het belangrijk om haar kennis te verspreiden onder een breder publiek. ‘Mijn onderzoek wordt toch betaald van belastinggeld.’ Daarbij is ze niet altijd tevreden over de wijze waarop verschillende media onderzoeksresultaten weergeven. ‘De resultaten worden uit hun verband getrokken en de conclusies zijn soms te sterk aangezet.’

Hashemi brengt de informatie daarom liever zelf over. ‘Ik heb zeker ambities om dit vaker te doen, al moet ik eerst maar eens kijken hoe de Zwarte Cross bevalt.’ Een favoriet platform heeft ze in principe niet, maar voor de Volkskrant zou ze in de toekomst graag eens schrijven. Op dit moment kijkt ze vooral uit naar haar aankomende lezing: ‘Ik ben heel benieuwd naar het crossen, maar zelf ben ik niet zo’n waaghals; ik rij liever op m’n racefiets.’

Lezing Mahur Hashemi: vrijdag 14 juli, Theatertipi. Op zondag 16 juli geeft socioloog Manfred te Grotenhuis een lezing in de Universitent.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!