Universiteit viert haar verjaardag nóg kleiner (en andere nieuwe coronamaatregelen)

15 okt 2020 ,

Zelden vierde de Radboud Universiteit haar verjaardag met zo weinig gasten. In allerijl werden gisteren de paar genodigden die naar de Stevenskerk zouden komen, afgebeld. Buiten de Dies Natalis om, blijven studenten welkom voor colleges en tentamens in de schouwburg en de Vereeniging.

‘Geen blokjesverjaardagen meer’, zei premier Mark Rutte dinsdagavond op de persconferentie. Daarmee bedoelde hij dat het niet de bedoeling is dat mensen hun verjaardag stiekem toch groot vieren, door de visite in blokjes op te knippen. De Radboud Universiteit houdt zich hier vandaag keurig aan. Haar 97ste verjaardag viert ze zelfs zonder enkele gast. ‘Eerst mochten er nog dertig komen, maar na de nieuwe maatregelen van het kabinet hebben we zelfs die mensen afgebeld’, zegt woordvoerder Martijn Gerritsen.

Online

De twee eredoctores (Souha Kanj uit Libanon en Karl-Henrik Robèrt uit Zweden) zouden al niet naar Nijmegen komen, dus zij hoefden gelukkig niet te worden teleurgesteld. Daarbij was al aangekondigd dat de viering door studenten en medewerkers alleen online te volgen was.

In eerste instantie zou ook de traditionele kerkdienst door dertig bezoekers bezocht worden, maar die gasten zijn eveneens geschrapt. Ook voor hen zit er niets anders op dan vanachter hun scherm mee te kijken.

De universiteit was gisteren druk met het vertalen van de landelijke coronamaatregelen naar de Nijmeegse campus. Uitkomst: iedereen wordt verwacht een mondkapje te dragen in alle openbare gebouwen (dus ook in een ruimte buiten de campus waar onderwijs wordt gegeven). Zodra studenten zitten in een collegezaal, mogen ze hun maskers af zetten.

Schouwburg

Opmerkelijk is dat de groepsgrootte in de zalen die de universiteit huurt in de Stadsschouwburg en de Vereeniging, niet kleiner wordt. Waar theatervoorstellingen voor slechts dertig bezoekers gehouden mogen worden, kunnen driehonderd studenten terecht in dezelfde zaal.

‘Die uitzondering geldt omdat het onderwijs betreft’, zegt woordvoerder Gerritsen. Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat het onderwijs – met inachtneming van de regels rond afstand en mondkapjes – door kan gaan. Gerritsen meldt dat ook de fysieke tentamens die op de planning staan, gewoon worden gehouden.

Het aantal werkplekken in de Universiteitsbibliotheek wordt evenmin teruggeschroefd. Wie een plek wil reserveren om te studeren, kan volgens het bestaande systeem een computer boeken.

Bij de Refter is het niet langer mogelijk een tafeltje te reserveren. Het restaurant blijft alleen nog open voor afhaalmaaltijden van Grab & Go. Dit geldt ook voor het restaurant van FNWI en de coffee corner in het Grotiusgebouw.

De borrels na een promotie of een oratie zijn ook van de baan. Dertig gasten mogen nog wel altijd aanwezig zijn bij de ceremonie. De fles champagne moeten ze daarna thuis opentrekken.

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Mirjam Termaat schreef op 15 oktober 2020 om 12:24

    Vanmorgen gesport ging prima vind het wel heel jammer dat de kleedkamers dicht zijn. Tot heden ging dat heel goed met het maximum dat op de deur stond nu heel gedoe omkleden in de gang !!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!